Phad Thai / Pad Thai to jedno z najpopularniejszych tajskich dań, współcześnie narodowa potrawa Tajlandii. Smażony makaron ryżowy z tofu, jajkiem i kiełkami nabiera smaku sosu, w którym jest przyrządzany.
Pad Thai to połączenie smażonego miękkiego makaronu ryżowego, orzeszków ziemnych, kruchych kiełków fasoli, czosnku, limonki, tofu, krewetek (dowolne mięso lub owoce morza) i sosu Pad Thai.
Pad Thai to narodowe danie Tajlandii, najpopularniejsze danie uliczne. Tajlandia to królestwo Street Food. O każdej porze dnia i nocy gdzie nie spojrzysz zobaczysz kucharzy i sprzedawców pracujących przy prostym składanym stole, wózku, trójkołowym rowerze czy łodzi.
Ciekawostka:
Pad Thai nie ma swoich korzeni przed tysiącami lat, tak jak to często wygląda w przepisach kuchni chińskiej, lub japońskiej. Danie to miało stać się narodowym za sprawą dekretu ustanowionego przez jednego z przywódców Tajlandii w latach 30. XX wieku. Po wojnie premier Plaek Phibunsongkhram pragnął zjednoczyć naród i zaangażował się w przywrócenie tożsamości narodowej Tajów. Rozpoczął od zmiany nazwy kraju, nowego hymnu oraz ustanowienia narodowego dania. Tak się złożyło, że jego gosposia przyrządzała niezwykle pyszny makaron smażony z krewetkami i tofu. Zważywszy, że Tajowie spożywali głównie ryż, którego brakowało po wojnie, lepszym rozwiązaniem było niejako wymuszenie spożywania makaronu, do którego produkcji zużywało się znacznie mniej ryżu.
Wszystko to sprawiło, że Pad Thai stał się urzędowo ustanowionym daniem narodowym Tajów. Z biegiem lat jednak zauważono, że potrawa jest tak dobra i obfita we wszelkie wartości odżywcze, że stwierdzenie „narodowa potrawa Tajów” stało się czymś pospolitym i naturalnym. Tak, jakby zawsze tak było.
Składniki:
- Cukier 46%
- szalotka 10%
- woda 10%
- sól 7,1%
- tamarynd 6%
- sos rybny (ryba anchois, sól, cukier) 5%
- ocet winny 4%
- chili 3,5%
- substancja zagęszczająca: modyfikowana skrobia kukurydziana 1%
- regulator kwasowości: kwas cytrynowy 0,2%
- barwnik naturalny: ekstrakt z papryki E160c, karmel E150c
W 100 g produktu:
- energia: 1201 kJ / 286 kcal
- tłuszcz: 4,95 g w tym kwasy nasycone 0,79 g
- węglowodany: 60,3 g w tym cukry: 51,4 g
- białko: 0 g
- sól: 8,39 g
Przechowywanie: Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Producent: Supen Curry Ltd. Part.
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Termin przydatności do spożycia: 18/01/2025