Pasta migdałowa 300g Targroch
Migdały mają wiele cennych substancji odżywczych i prozdrowotnych właściwości. Są świetnym źródłem magnezu, witaminy E, ożywczych olejów omega-9 (oleinowy), czy cennych polifenoli roślinnych.
Substancje odżywcze występujące w migdałach i ich działanie
- duża ilość witaminy E o działaniu przeciwstarzeniowym
- kwasy NNKT (np. oleinowy – jednonienasycony z grupy omega-9 i omega-6) wraz z witaminami z grupy B wspomagają pracę mózgu, układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację
- znaczne ilości błonnika, który działa jak prebiotyk co jest bezcenne dla prawidłowego rozwoju korzystnej dla ludzi flory jelitowej i pracy jelit, reguluje poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów,
- łatwo przyswajalne białko, którego jest więcej niż w niektórych roślinach strączkowych a zwłaszcza arginina, która zwiększa wytrzymałość i wydolność układu mięśniowego co jest cenne szczególnie dla sportowców
- cenne minerały i witaminy pomagają w walce z cukrzycą typu 2 tak, że diabetycy spokojnie mogą ją konsumować
- mają niski indeks glikemiczny wynoszący 15 dlatego nie tuczą
- flawonoidy obecne w migdałach razem z witaminami E i A będąc silnymi antyoksydantami „wymiatają” wolne rodniki przez co zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się i poprawiają wygląd skóry, włosów, paznokci
- magnez i flawonoidy działają antydepresyjnie
- duża ilość potasu wraz z kompleksem flawonoidów skutecznie obniża ciśnienie tętnicze krwi
- migdały okazują się pomocne w chorobach układu moczowego (np. w walce z kamieniami nerkowymi) i dróg żółciowych
- migdały są też odpowiednie dla kobiet w ciąży jako pomoc w nudnościach i występującej czasem zgadze gdyż duża ilość potasu, magnezu czy wapnia działa neutralizująco na kwasy żołądkowe
Migdały są też cennym pokarmem dla wegetarian, a to ze względu na wspomnianą wyżej argininę, świetne źródło białka.
Pasta migdałowa 300g Targroch wyprodukowana jest na bazie prażonych migdałów pochodzących z USA. W procesie produkcji nie dodawano do niej cukru, soli ani oleju palmowego. Po otwarciu należy ją trzymać w temperaturze pokojowej i spożyć najlepiej w ciągu miesiąca. Pasta migdałowa nadaje się do kanapek, jako dodatek do deserów, naleśników, ciast.
Występujący niekiedy na powierzchni olej jest zjawiskiem naturalnym.
Wartość energetyczna o odżywcza 100g pasty migdałowej
Wartość energetycna 602 Kcal
Tłuszcze 50.6g, węglowodany 9.5g (w tym cukry 5g), białko 21.9g, błonnik 10.4g, sól 0.07g
Zastosowanie
Pasta migdałowa nadaje się jako dodatek do chleba (np. w połączeniu z miodem), co naleśników. Można ją dodać do ciast.