Tajska Pasta Curry Zielona 400g MeaPloy Green
Opis: Zielona Pasta Curry firmy Mae Ploy w puszcze o pojemności 400g. Jest dość ostra w smaku. Idealna do przygotowania zielonego curry w prawdziwie tajski sposób. Uchodzi za jedną z najbardziej popularnych past curry, stosowaną w kuchni tajskiej. Używana w kuchni orientalnej, aczkolwiek można ją również stosować w kuchni tradycyjnej. Najszersze zastosowanie znajduje w potrawach mięsnych. Dla złagodzenia pikanterii potraw, można ją połączyć z mlekiem kokosowym, czy też brązowym cukrem.
Składniki: Zielone papryczki chili 31%, trawa cytrynowa 21%, czosnek 18.5%, sól 12.5%, galgant 8.5%, pasta krewetkowa 4% (krewetki, sól), skórka z limonki 2%, ziarno kolendry 1%, pieprz 0.5%, kmin 0.5%, kurkuma 0.5%.
Produkcja: Tajlandia
Przykładowy przepis:
1. Podgrzać na patelni wok 2 łyżki stołowe zielonej pasty curry z 2 filiżankami mleka kokosowego.
(Smażyć ok. 1-2 minut)
2. Dodać 200g mięsa i smażyć przez ok. 3-4 minuty, aż będzie prawie przysmażone.
3. Wbić 2 jajka, dodać pędów bambusa lub innych warzyw.
4. Dodać 2 filiżanki mleka kokosowego, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez ok. 2 minuty lub dopóki warzywa nie będą miękkie.
Informacje dodatkowe: Produkt nie zawiera MSG, konserwantów i sztucznych barwników.Produkt zawiera krewetki, może zawierać śladowe ilości ryb - informacja dla alergików.
Wartości odżywcze w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 498kJ/119kcal,
Tłuszcz 1,1g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2g,
Węglowodany 17,3g,
w tym cukry 3g,
Białko 4,5g,
Sól 15,3g,
Błonnik 10,9g.
Masa netto: 400g
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Po otwarciu należy przechowywać w lodówce.