Pyłek pszczeli zawiera proteiny (białka), węglowodany, lipidy, witaminy: A, B, E, P, kwas pantotenowy, biotynę, sole mineralne oraz substancje aktywne biologicznie. W połączeniu z miodem wszystkie składniki są lepiej i szybciej wchłaniane przez organizm.
Właściwości pyłku pszczelego w miodzie:
- pyłek w miodzie można stosować na wzmocnienie odporności w okresie jesienno-zimowym lub wiosennym
- stosowany jest jako naturalny suplement w celu uzupełnienia poziomu witamin i minerałów
- posiada właściwości przeciwzapalne, antybiotyczne, odtruwające, przeciwalergiczne, obniżające poziom tłuszczów we krwi, adaptogenne (obniżające czynniki stresu) i osłonowe
- korzystnie wpływa na wzrost hemoglobiny i czerwonych krwinek oraz na kondycję fizyczną i psychiczną
- pyłek w miodzie jest łatwiej przyswajalny od pyłku suszonego ze względu na wcześniejsze działanie enzymatyczne miodu
- skład: 40% niezmielonego pyłku, 60% miodu wielokwiatowego
Stosowanie pyłku w miodzie:
Pyłek w miodzie jest łatwiejszy w stosowaniu, ponieważ nie trzeba go moczyć w wodzie. Kurację należy rozpocząć od 1 łyżeczki pyłku, zwiększając do 1 łyżki stołowej dziennie. Kuracja powinna trwać 2-3 miesiące. Można ją stosować np. w sezonie jesiennym i wiosennym.
Pyłek pszczeli może powodować reakcję alergiczną u osób uczulonych na pyłki kwiatów.
Prawdziwy miód ulega krystalizacji. Możesz przywrócić go do postaci płynnej podgrzewając do 40*C, jednak na co dzień najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (do 18 stopni). Może to być piwnica lub szafka. Nie musi być przechowywany w lodówce.
Pojemność: 400g