Pasieki Sadowskich Pyłek pszczeli 600g
Pyłek pszczeli zawiera proteiny (białka), węglowodany, lipidy, witaminy: A, B, E, P, kwas pantotenowy, biotynę, sole mineralne oraz substancje aktywne biologicznie.
Stosowanie: Kurację należy rozpocząć od 1 łyżeczki pyłku, zwiększając do 1 łyżki stołowej dziennie. Pyłek wymieszać w połowie szklanki letniej wody i odstawić na noc. Można dodać łyżeczkę miodu. Wypić rano na czczo po uprzednim wymieszaniu. Kuracja powinna trwać 2-3 miesiące. Można ją stosować np. w sezonie jesiennym i wiosennym.
Kolor pyłku może mieć barwę od jasnożółtego po ciemnobrązowy w zależności w jakim czasie i z jakich kwiatów był zbierany przez pszczoły.
Właściwości pyłku pszczelego:
- Pyłek można stosować jako uzupełnienie dziennych dawek pokarmowych, szczególnie dla wzmocnienia odporności w okresie jesienno-zimowym.
- Stosowany jest jako odżywka w celu wyrównania poziomu witamin i minerałów.
- Posiada właściwości przeciwzapalne, antybiotyczne, odtruwające, obniżające poziom tłuszczów we krwi, adaptogenne i osłonowe.
- Poprawia kondycję fizyczną i psychiczną.
- Wpływa na wzrost hemoglobiny i czerwonych krwinek.
- Witaminy są cennym składnikiem pyłku, np. witaminy A jest 20 razy więcej niż w marchwi, witamin z grupy B dwukrotnie więcej niż w mięsie czy wątrobie.
Stosowanie:
- Kurację należy rozpocząć od 1 łyżeczki pyłku, zwiększając do 1 łyżki stołowej dziennie.
- Pyłek wymieszać w połowie szklanki letniej wody i odstawić na noc. Można dodać łyżeczkę miodu.
- Wypić rano na czczo po uprzednim wymieszaniu (lepiej się przyswajają wszystkie cenne witaminy ).
- Kuracja powinna trwać 2-3 miesiące. Można ją stosować np. w sezonie jesiennym i wiosennym.
Kolor pyłku może mieć barwę od jasnożółtego po ciemnobrązowy w zależności w jakim czasie i z jakich kwiatów był zbierany przez pszczoły. Mogą występować też kolory pyłku takie jak fioletowy, czarny, czerwony, niebieski.
Skład
100% pyłek kwiatowy.
Wartości odżywcze
Zawartość w 100 g:
- Białko 23,9 g
- Tłuszcze 5,4 g
- Cukry 33,7 g
- Błonnik (celuloza) 22,4 g
- Witaminy
Ostrzeżenia i informacje alergenne
Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.
Kraj pochodzenia i producent
Polska.
Zawartość netto
600G.
Przechowywanie miodu
Jeśli zależy nam, by miód jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 – 18°C). Należy go chronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, aby po otwarciu szczelnie go dokręcać, gdyż miód łatwo chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!
Należy pamiętać, by nie przegrzewać miodu powyżej 40 stopni celsjusza, gdyż traci wtedy swoje właściwości lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty lub kawy należy chwile odczekać.