Pascal Lajt Bruksela w.2019
- Autor: praca zbiorowa
- Wydawnictwo: Pascal
- Stron: 156
- Format: 11,5x19 cm
- Rok wydania: 2019
- Oprawa: broszurowa
- ISBN: 9788381034159
- Typ: 1 sztuka
- Stan: Nowa
- en:9788381034159
Pralinki czy piwo? Gdzie i kiedy na olbrzymi dywan kwiatowy? Jaki jest adres Europy? Gdzie można gołym okiem zobaczyć atomy? Bruksela, czyli nowe spojrzenie na stolicę Belgii. Podczas wyjazdu z Pascalem odkryjesz, że tu bije serce Europy! Prawdziwy przełom w sposobie degustacji czekolady nastąpił dopiero na początku XX w. W 1857 r. Jean Neuhaus, szwajcarski imigrant, w słynnym brukselskim pasażu handlowym Galerie de la Reine otworzył aptekę. Być może na pierwszy rzut oka związek dystrybucji leków z przemysłem czekoladowym nie jest zbyt oczywisty, jednak Neuhaus tabletki lecznicze o dość nieprzyjemnym smaku postanowił powlekać delikatną warstwą czekolady, aby ułatwić ich zażywanie. Okazało się to inspiracją dla jego wnuka, Jeana Neuhausa Jr., który w 1912 r. lecznicze wypełnienie zastąpił czekoladowym kremem. I tak właśnie narodziła się pierwsza belgijska pralinka. Ewa Wesołowska, autorka przewodnika, prowadzi bloga Cały ten Beneluks
Pralinki czy piwo?Gdzie i kiedy na olbrzymi dywan kwiatowy?Jaki jest adres Europy?Gdzie można gołym okiem zobaczyć atomy?Bruksela, czyli nowe spojrzenie na stolicę Belgii.Podczas wyjazdu z Pascalem odkryjesz, że tu bije serce Europy!Prawdziwy przełom w sposobie degustacji czekolady nastąpił dopiero na początku XX w. W 1857 r. Jean Neuhaus, szwajcarski imigrant, w słynnym brukselskim pasażu handlowym Galerie de la Reine otworzył… aptekę. Być może na pierwszy rzut oka związek dystrybucji leków z przemysłem czekoladowym nie jest zbyt oczywisty, jednak Neuhaus tabletki lecznicze o dość nieprzyjemnym smaku postanowił powlekać delikatną warstwą czekolady, aby ułatwić ich zażywanie. Okazało się to inspiracją dla jego wnuka, Jeana Neuhausa Jr., który w 1912 r. lecznicze wypełnienie zastąpił czekoladowym kremem. I tak właśnie narodziła się pierwsza belgijska pralinka.Ewa Wesołowska, autorka przewodnika, prowadzi bloga Cały ten Beneluks