Parmezan Parmigiano Reggiano BIO 36 miesięcy waga około 500g
Ser pochodzący z północnych Włoch z regionu Emilia-Romania.
Produkowany przez AGRIZOO s.a.c.r.l w Borgo del Gazzano.
Ser produkowany jest wyłącznie na bazie mleka krów rasy reggiana. W żywieniu krów rasy reggiana zachowane są surowe rygory.Stosowane są wyłącznie zielonki z naturalnych łąk o ściśle określonym składzie botanicznym, z udziałem koniczyny i lucerny, zielonki zbóż , groszku siewnego, bobiku i wyki, siano suszone naturalnie.Parmezan jest jednym z najbardziej znanych na świecie włoskich serów. Ser bardzo twardy . Nadaje się do degustacji , utarty jako dodatek smakowy i dekoracyjny do różnych dań. Ser ten zawiera bardzo duże ilości sodu, wapnia, fosforu, cynku i jodu.
Parmezan nie zawiera laktozy, która to zanika podczas wytwarzania sera.
UWAGA!!!
ze względu na trudny dokładny podział kawałki nie mają identycznej wagi.
cena podana jest za minimalną wagę 480g + naważka gratis
Ser Produkowany przez AGRIZOO s.a.c.r.l. w Borgo del Gazzano.Jest produktem BIO najwyższej klasy wytwarzanym w gospodarstwie posiadającym około 130 krów mlecznych i około 80 hektarów łąk i ziem uprawnych.Metoda wytwarzania sera Parmigiano jest znana od XII w.. Ser wtedy był wytwarzany przez bractwa zakonne benedyktynów i cystersów.Metoda ta, jest obecnie ściśle przestrzegana i nadzorowana przez konsorcjum,którego przedstawiciele klasyfikują każde koło sera nadając mu numer,który jest wypalany na bocznej ścianie koła.Cecha i numer oraz inne znaki na skórce sera pozwalają nam dokładnie określić pochodzenie i jakość sera średnio twardy - 36 miesięczny stosowany jest przeważnie jako dodatek do potraw. Nadaje się do degustacji , głównie stosowany jako utarty dodatek smakowy i dekoracyjny do różnych dań.Ser jest bardzo intensywni smakowo o wysokim bukiecie i aromacie.
Ser Parmezan zawiera :
- sód
- wapń
- fosfor
- cynk
- jod
Spośród witamin posiada sporo witaminy A,
0,235 mg retinolu i 0,107 mg β-karotenu (w 100 g).
Kwasy tłuszczowe najobficiej reprezentowane są przez nasycone kwasy tłuszczowe (20,65 g na 100 g), w tym: 9,26 g kwasu palmitynowego, 3,26 g kwasu mirystynowego i 3,63 g kwasu stearynowego, 6,87 g kwasu oleinowego
Wartość odżywcza Ser parmezan (100 g)
Wartość energetyczna 1891 kJ (452 kcal)
- Białka 41,5 g
- Węglowodany 0,1 g
- Tłuszcze 32,0 g
- Woda 19,4 g