Włoski ser Parmigiano Reggiano D.O.P. to twardy, otrzymywany z niepasteryzowanego mleka krowiego, częściowo odtłuszczonego w naturalnym procesie odtłuszczania ser. Parmigiano Reggiano jest uważany przez koneserów za jeden z najlepszych serów na świecie. Dziś jest produkowany przez różnych producentów. Jednak oznaczenie ChNP stwierdza, że aby ser mógł nosić nazwę Parmigiano Reggiano, musi być wyprodukowany z mleka krów pasących się na świeżej trawie i karmionych sianem. Nazwa sera Parmigiano Reggiano pochodzi od prowincji, w których jest produkowany: prowincji Parma, Reggio Emilia, Modena, Bolonia i Mantua. Prawdziwy parmezan ma twardą, ziarnistą konsystencję i jest owocowo-orzechowy w smaku. Ser Parmigiano Reggiano jest głównie tarty na makarony, używany do zup i risotto. Spożywany jest również jako przekąska. Oferowany przez nas produkt dojrzewa przez 24 miesiące.
Składniki: surowe mleko krowie, sól, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka cielęca. Alergeny: mleko.
Produkowany z mleka krowiego.
Wykonane z niepasteryzowanego mleka krowiego.
Kraj pochodzenia: Włochy
Region: prowincje Parma, Reggio Emilia, Modena, Bolonia, Mantua
Charakter: twardy, rzemieślniczy
Konsystencja: krystaliczna, gęsta i ziarnista
Skórka: naturalna
Kolor: słomkowy
Smak: owocowy, orzechowy, wytrawny, ostry
Aromat: mocny
Wegetariański : nie
Synonimy: Parmezan
Średnie wartości odżywcze w 100 g
Wartość energetyczna 1671 kJ/ 402 kcal
Tłuszcz 30 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 20,00 g
Węglowodany <0,0 g
w tym cukry <0,0 g
Białko 33 g
Sól 1,6 g.
W naszej ofercie znajdują się sery wyprodukowane tylko z mleka, podpuszczki, kultur bakterii i ewentualnie dodatków smakowych takich jak zioła. Sery te dojrzewają naturalnie, w swoim tempie, w odpowiednich dla każdego z nich warunkach. Niektóre z nich mają cechy zupełnie unikatowe o czym będziemy informować przy ofertach.
W sprzedaży wysyłkowej oferujemy wyłącznie sery twarde i półmiękkie dzielnie znoszące trudy podróży :-) Reszta asortymentu dostępna w naszym sklepie stacjonarnym.
Warunki wysyłki:
- wszystkie wysyłki realizowane są od poniedziałku do czwartku włącznie;
- produkty są przygotowywane (krojone i pakowane próżniowo) bezpośrednio przed nadaniem paczki;
- czas nadania zamówienia wynosi maksymalnie 2 dni - najczęściej 24 godziny od momentu zaksięgowania wpłaty;
- ze względu na metodę manualnego krojenia, mogą pojawić się różnice wagowe zamówionych produktów +/- 10, zawsze staramy się aby szalka wagi przechylała się na rzecz klienta :-) - zawsze proszę sprawdzić łączną masę dostarczonych produktów.