Klimatyczny zestaw paragwajski 10x50g
W skład zestawu wchodzą:
- Bombilla Amazonca - 14 cm
- Tykwa Arenas ~200ml
- Podkładka korkowa
10 x 50g Yerba Mate:
- Yerba Mate El Pajaro Kokos 50g
- Yerba Mate El Pajaro Maracuya 50g
- Yerba Mate El Pajaro Mas Energia 50g
- Yerba Mate El Pajaro Menta Boldo 50g
- Yerba Mate El Pajaro Muy Rico 50g
- Yerba Mate El Pajaro Fresca 50g
- Yerba Mate El Pajaro En Forma 50g
- Yerba Mate El Pajaro Cactus 50g
- Yerba Mate El Pajaro Guarana 50g
- Yerba Mate El Pajaro Mas IQ Limitada 50g
Na zdrowie!
Bombilla do Yerba Mate Amazonca - 14cm
Bombilla, która zamiast tradycyjnego sitka posiada nakrętkę ze szczelinami filtrującymi.
Lekko zgięty ustnik i mały ozdobny pierścień chłodzący przed sitkiem zapewniają wysoki komfort użytkowania.
Odkręcana końcówka jest solidnie przykręcana i ma dobry gwint a to bardzo ułatwia czyszczenie.
Do tego typu bombill polecamy specjalne szczoteczki pozwalające usunąć resztki osadu z rurki.
Polecamy Amazonkę do niewysokich naczyń wykonanych z tykwy oraz z drewna takiego jak madera, cytryna, lapacho czy palo santo. Z łatwością radzi sobie z drobno zmielonymi i pylistymi tradycyjnymi elaboradami z Argentyny i Paragwaju.
Rewelacyjny stosunek jakości do ceny - polecamy!
Tykwa Chilijska Arenas ~180ml - 220ml
Chilijska tykwa wykończona piękną stalową virollą, zdobiona fantazyjnymi, żłobionymi wzorami.
Pojemność ok. 200ml. Są to najbardziej wytrzymałe tykwy o najgrubszych ściankach. Jakość chilijskich tykiew docenili mateiśći na całym świecie. To własnie te tykwy znajdziecie w rękach tych, którzy kochają rzeczy piękne i praktyczne.
Warto zaznaczyć, że naczynie wykonane z owocu ma swoją specyfikę, są bardzo wytrzymałe. Na tykwie mogą miejscowo występować naturalne przebarwienia. Tykwy z Chile znane są ze staranności wykonania i długowieczności. Dbałość w procesie suszenia owoców w górskich wioskach na wietrznych stokach dodaje naczynkom pięknego charakteru.
Jak wykonać currado z wykorzystaniem fusów od yerba mate?
- Przełożyć fusy do tykwy tak, by zajmowały one 3/4 jej objętości.
- Zalać naczynie wodą o temperaturze 75 st. C,
- Zostawić na minimum 12 godzin lub na całą noc.
- Wypłukać fusy zimną wodą.
- Wyskrobać resztki suszu z wnętrza naczynia.
Zgodnie z indywidualnymi oczekiwaniami, nasączanie z użyciem świeżego suszu można powtarzać nawet 3 razy - wówczas fusy należy zostawić w naczyniu na noc i opróżniać tykwę dopiero przed jej ponownym wypełnieniem świeżym suszem.
Podkładka korkowa
Podkładka korkowa pod tykwy i inne naczynia z logo sklepu
Estetycznie wykonana z argentyńskim motywem graficznym. Zabezpieczy Twój obrus przed poplamieniem.
Yerba Mate El Pajaro KOKOS 50g
Yerba Mate El Pajaro Kokos to klasyczna mieszanka o pięknym, aromatycznym charakterze.
Podstawę yerba mate EL PAJARO KOKOS stanowi wysokiej jakości paragwajski susz, w skład którego wchodzą zarówno listki jak i drobne patyczki ostrokrzewu. Całość posiada intensywny smak ze stosunkowo lekką gorzką nutą oraz bogaty aromat z wyczuwalnym ziołowym charakterem, którego źródłem jest dodatek kwiatu pomarańczy i kocanki, mniszka lekarskiego oraz naturalnych wiórków kokosowych.
El Pajaro kokosowe z ziołami i kawałkami kokosa na pewno przypadnie Ci do gustu.
Składniki: yerba mate (Ilex Paraguariensis) 90%, kraj pochodxzenia: Paragwaj, wiórki kokosowe 5%, mniszek lekarski, kwiat pomarańczy, kocanka kwiat, aromat kokosowy.
Yerba Mate El Pajaro MARACUYA 50g
Pyszna wariacja smakowa w powiększającej się gamie yerba mate Pajaro.
Tym razem klasycznie dymiony susz wzbogacono o suszone owoce marakuji.
Susz El Pajaro Maracuya to suszone dymem liście yerba mate wraz ze średnią ilością pyłu i gałązek oraz owoce marakuji. Całość przywodzi na myśl kompozycje z dodatkiem mięty. Smak utrzymuje się nawet po pięciu dolewkach wody.
Składniki: yerba mate (Ilex Paraguariensis) 99% - kraj pochodzenia: Paragwaj, marakuja owoc 1%.
Yerba Mate El Pajaro MAS ENERGIA 50g
Paragwajska yerba mate El PAJARO MAS ENERGIA to mocna, tradycyjna elaboarada. To propozycja dla osób ceniących sobie klasyczny smak i tenże sposób przygotowywania naparu z suszu yerba mate.
Zbierana jest na czystych, nieskażonych cywilizacją plantacjach w departamencie ITAPUA w sąsiedztwie rezerwatu Reserva Nacional - Parque San Rafael, który jest pozostałością Atlantyckiego Lasu Deszczowego, tak niezmiernie ważnego dla całego ziemskiego ekosystemu.
El Pajaro nie jest w żaden sposób modyfikowana. Jest idealną alternatywą dla kawy. MAS ENERGIA w odróżnieniu od jej paragwajskich sióstr charakteryzuje się mniej gorzkim smakiem.
Składniki: yerba mate (Ilex Paraguariensis) 100% - kraj pochodzenia: Paragwaj, aromat.
Yerba Mate El Pajaro MENTA BOLDO 50g
Ta niezwykła kompozycja klasycznej yerba mate i mięty pieprzowej stanowi niepowtarzalną w smaku yerba mate
Ta yerba mate to miła odmiana dla naszych kubków smakowych, chłodzonych naturalnymi olejkami z mięty pieprzowej. W składzie yerba mate jest egzotyczne boldo. Yerba mate EL PAJARO oraz wszystkiej jej składniki nie są modyfikowane i są uprawiane organicznie.
El PAJARO nie zawiera sztucznych dodatków i aromatów oraz GMO.
Bardzo dobra do przygotowywania na zimno z lodem jako terere. To mate o głębokim, miętowym smaku z wyczuwalnym ziołem boldo
Warto dodać, że polecamy tę yerba mate po spożyciu tłustych lub ciężkostrawnych potraw.
Składniki: yerba mate 85% - kraj pochodzenia: Paragwaj, mięta pieprzowa 10%, boldo 5%
Yerba Mate El Pajaro MUY RICO 50g
To jedyna w swoim rodzaju mieszanka o inspirującym smaku.
Podstawę El Pajaro Muy Rico stanowi yerba mate despalada, czyli mieszanka liści i patyczków ostrokrzewu paragwajskiego.
W tej odmianie znajdziemy zdecydowaną przewagę listków nad patyczkami, co powoduje, że yerba mate ma zdecydowany smak i silnie działa. Właściwości ostrokrzewu zostały wzmocnione dodatkiem zioła Damiana.
Składniki: Yerba mate (Ilex Paraguariensis) 90% - kraj pochodzenia: Paragwaj, jabłko suszone, zioło Damiana, płatki róży, aromat.
Yerba Mate El Pajaro FRESCA 50g
To jedyne w swoim rodzaju połączenie tradycyjnej yerba mate i mięty pieprzowej, stanowiącej aż 15% mieszanki i aromatu limetki.
El Pajaro Fresca to przede wszystkim wysokogatunkowy susz zawierający listki i patyczki ostrokrzewu paragwajskiego, uprawianego w sposób organiczny i ekologiczny na nasłonecznionych plantacjach Paragwaju. Ten gatunek yerba mate charakteryzuje się średnio gorzkim smakiem i zdecydowanym aromatem.
El Pajaro Fresca szczególnie dobrze nadaje się do przyrządzenia terere, czyli odświeżającego naparu podawanego na zimno pomagającego przetrwać letnie upały. Smak naparu jest stosunkowo delikatny - gorzkość yerba mate została zamaskowana miętą pieprzową, dzięki czemu napar można śmiało polecić osobom rozpoczynającym swoją przygodę z tym słynnym południowoamerykańskim napojem.
Składniki: yerba mate (Ilex paraguariensis) 85% - kraj pochodzenia: Paragwaj, mięta pieprzowa, aromat.
Yerba Mate El Pajaro EN FORMA 50g
Podstawę yerba mate EL PAJARO EN FORMA stanowi wysokiej jakości paragwajski susz, w skład którego wchodzą zarówno listki jak i drobne patyczki ostrokrzewu.
Całość posiada intensywny smak ze stosunkowo lekką gorzką nutą oraz bogaty aromat z wyczuwalnym ziołowym charakterem, którego źródłem jest dodatek senesu, wierzbówki i mięty oraz delikatny bananowy aromat.
Składniki: yerba mate (Ilex Paraguariensis) 89% - kraj pochodzenia: Paragwaj, mięta liść, senes liść, wierzbówka, aromat.
Yerba Mate El Pajaro CACTUS 50g
Ta yerba mate z patyczkami to egzotyczne połączenie paragwajskiej yerby, opuncji figowej i trawy cytrynowej. Z tego powodu jest szczególnie dedykowana mateistom, którzy lubią mocne yerba mate z dodatkami.
El Pajaro Cactus nadaje się również do przyrządzenia terere, czyli naparu podawanego na zimno, pomagającego przetrwać letnie upały. Smak naparu jest stosunkowo delikatny. To dobra zarówno na ciepło, jak i zimno yerba pozwoli ci przygotować niebiańskie terere.
Smak jest tu doskonale wyraźny z gorzkimi nutami. Możesz poczuć prawdziwą moc yerba mate w naparze! El Pajaro Cactus to uniwersalne połączenie zarówno na cieplejsze, jak i na chłodniejsze dni. Za każdym razem będzie cię przyciągać zapachem i wyraźnym smakiem.
Kilka zalań i wciąż czuć posmak, tak jak wszystkie El Pajaro - dzięki bazie opartej na liściach z tradycyjnie uprawianych krzewów - zachowuje moc do 6 zalania. Pamiętaj, że drugie i trzecie zalanie są optymalne a w pierwszym i ostatnim smaku jest najmniej.
Składniki: yerba mate (Ilex Paraguariensis) 98% - kraj pochodzenia: Paragwaj, kaktus sproszkowany 1%, trawa cytrynowa 1%.
Yerba Mate El Pajaro GUARANA 50g
Yerba mate El Pajaro Guarana to mega mocne połączenie paragwajskiej yerba mate z dodatkiem naturalnego, czystego i sproszkowanego owocu guarany.
Podstawę yerba mate EL PAJARO GUARANA stanowi wysokiej jakości paragwajski susz - elaborada, w skład którego wchodzą zarówno listki, drobinki jak i drobne patyczki ostrokrzewu paragwajskiego (ilex paraguariensis).
Całość posiada intensywny smak z wyraźną gorzką nutą. Dobrze wkomponowany aromat limetki i liczi, idealnie współgra z naturalną nutą elaborady. Suszone liście mate, używane w tym diablo mocnym produkcie są eksportowane do wielu innych plantacji w Paragwaju. Można je znaleźć na przykład w Pajarito.
Składniki: yerba mate (Ilex Paraguariensis) 98%, kraj pochodzenia: Paragwaj, guarana sproszkowana 2%, aromaty.
Yerba Mate EL Pajaro MAS IQ LIMITADA 50g
Stanowi wysokiej jakości, selekcjonowana Yerba Mate elaborada ze średnimi listkami i patyczkami, które utrzymują smak ostrokrzewu paragwajskiego (ilex paraguariensis) oraz dodatki takie jak miłorząb czy amazońskie jagody Camu Camu wraz kaktusem i Guaraną
Camu camu jest niewielkim drzewem lub krzewem rosnącym w amazońskich lasach deszczowych, głównie na obszarze Brazylii. Liście miłorzębu i kaktus, to nie tylko sekrety jej wyjątkowego smaku, w którym nie wyczujemy charakterystycznej dla niektórych gatunków mate gorzkiej nuty.
Składniki: yerba mate (Ilex paraguariensis) 94% - kraj pochodzenia: Paragwaj, liść miłorzębu, sproszkowane: camu camu, guarana, kaktus, aromat naturalny.
Sposób parzenia w skrócie:
- umieścić bombillę w naczyniu,
- nasypać suszu uzupełniając je od 1/3 do 2/3 pojemności,
- zalać wodą o temp. 75-85 stopni C.
- Nie należy mieszać bombillą.
- Raz zaparzony susz można ponownie zalewać do 7 razy
Najlepiej spożyć przed:/ nr partii produkcyjnej znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.