Papryka wędzona ostra jest charakterystyczna dla kuchni węgierskiej i hiszpańskiej. Dostępna jest w wersji słodkiej i ostrej. Posiada ciepły, charakterystyczny aromat i co ważne: doskonale rozgrzewa. Zachwyca swoim zapachem i sprawia, że serwowane danie staje się niezwykłe. Wszystkie te zalety sprawiają, że jest to przyprawa niezbędna w kuchni na całym świecie. Papryka wędzona jest dostępna w wersji słodkiej i ostrej do wyboru tak by każdy znalazł odpowiednią dla siebie!
Jak działa papryka wędzona ostra?
Wędzona papryka znana jest ze swoich właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim pozytywnie wpływa na pracę całego organizmu, a także pobudza apetyt i trawienie. To właśnie dlatego powinna stanowić ważny składnik codziennej diety. Jej najważniejsze cechy, które warto docenić to:
- stymulowanie trawienia;
- wzmocnienie odporności;
- poprawa apetytu;
- właściwości rozgrzewające;
- pomaganie w depresji;
- pobudzanie i niwelowanie zmęczenia;
- redukowanie bólu;
Gdzie można wykorzystać paprykę wędzoną?
Papryka wędzona ostra jest polecana do przygotowywania zapiekanek ziemniaczanych, sałatek i warzyw na ciepło, a także ryb, czy szpinaku. Komponuje się z ciecierzycą i fasolą. Można ją dodać do past, sosów i zup, nawet do warzywnych farszów do mięs i pierogów. Najczęściej wykorzystywana jest w kuchni węgierskiej i hiszpańskiej. Stosuje się ją do potraw duszonych i pieczonych. Można ją dodać do twarożku, zabarwić sos śmietanowy oraz stosować do marynat i potraw grillowanych. Dodatkowy aromat wędzenia wzbogaci każde danie i sprawi, że odkryjemy zupełnie nowe smaki. Można nią urozmaić swoje codzienne gotowanie i nadać potrawom odrobiny pikanterii i niecodziennego charakteru.
Papryka ostra wędzona - w jaki sposób jej używać ?
Paprykę wędzoną (zarówno słodką, jak i ostrą) można wykorzystywać podczas gotowania dosłownie wszystkich dań. W wielu przepisach to właśnie ta przyprawa króluje jako najważniejsza (swoją wartością przerasta niekiedy nawet tradycyjny pieprz). Najczęstszą formą dodawania papryki wędzonej do potraw jest wsypanie odpowiedniej ilości do garnka, czy też na patelnię. Z innymi składnikami stworzy idealną mieszankę.
Kraj pochodzenia: HISZPANIA