Jedna z najbardziej wyjątkowych papryk gdyż smak jej jest nie tylko ostry ale lekko kwaskowy dzięki czemu potrawa dostaje ostrości i posmaku soku z cytryny ale jest to tylko posmak kwaskowy lekko wyczuwalny. Nie ma przytłaczających smaków typu słony czy kwaśny - jest delikatny posmak kwaskowy i zarazem silnie ostry.
Słoik 0,9 litra dla osoby, która lubi ostro jeść wystarczy na minimum 3 miesiące innym nawet rok. Papryka (po otwarciu) przechowywana w słoiku z zakręcona pokrywka nie psuje się. Bedzie stała bardzo długo - nalezy tylko pamiętać by zakręcać pokrywkę. To dzieki Kapsaicynie zawartej w papryce. Jest to alkaloid odpowiedzialny za ostry smak ale i za naturalną konserwację produktu.
Dlaczego Japończycy jedzą tyle ostrej papryki ? Bo od setek lat jest u nich rytuał współnej kapieli. Jest on do dnia dzisiejszego i niedpopuszczalne jest aby do sauny, basenu czy łaźni wszedł ktoś kto ma jakieś skórne defekty. Od setek lat utarło się, że skóra ma być gładka i czysta jak papier. Problemem była łuszczyca ale to właśnie Kapsaicyna zawarta w bardzo duzych ilościach w papryce Cyklon powoduje zaleczanie skóry i nie powstawanie nowych ognisk łuszczycowych. Co ciekawe samodzielna Kapsaicyna jako składnik aktywny maści, kremów i plastrów jest stosowana jako środek przeciwbólowy w bólach przewlekłych: mięśniowo-stawowych, nerwobólach (np. związanych z półpaścem). Wiele badań potwierdza hamujący wpływ kapsaicyny na rozwój nowotworów, np. raka płuc, prostaty, okrężnicy, na glejaka i czerniaka. Alkaloid niszczy mitochondria komórek nowotworowych oraz wywołuje ich apoptozę (śmierć komórki). Hamuje też proces nowotworowej angiogenezy, przez co „odcina” komórki rakowe od dostaw tlenu. A to przecież w Azji na raka choruje najmniejsza ilość ludzi na ziemi (mimo ogromnej przewagi liczebnej ludności świata). Mimo zanieczyszczenia środowiska czy bardzo ciężkiej pracy czesto po 7 dni w tygodniu Azjaci w tym Japończycy żyją długo i zdrowo. Jaki jest ich sekret ? Własnie ostrego jedzenia, a w kazdej ostrej papryczce znajduje się kapsaicyna w ilości mniejszej lub większej.
Polecam papryczkę Cyklon w oleju słonecznikowym odpowiednio przygotowana o ostrym smaku. Wystarczy wyciagać po kawałku papryki i kroić na mniejsze kawałki i dodawać do zup, sosów, makaronów a także do maceraty do mięs. Wystarczy kawałek papryki rozgnieść z innymi przyprawami i natrzeć mięso. Będziemy mieć przyjemny ostry smak. Na samym początku warto spopróbować kawałek papryki by wiedzieć jaka ilość będzie dla nas odpowiednia ze względu na ostrość.
Taki słoik może być tez nie lada prezentem dla osoby lubiącej gotować. Polecam
Papryka tegoroczna jak i wyrób, słoik 0,9 litra - papryczki ściśle upchnięte - płaci się za papryczki a nie za olej.