Sprzedam paprykę Jalapeno z własnej uprawy.
Ogłoszenie dotyczy 20 kg świeżej papryki.
Wysyłki realizuje od poniedziałku do środy.
Chociaż papryka jalapeo, inaczej zwana pieprzem chilijskim, pochodzi z Ameryki, to uprawiana jest również w Polsce. Zaliczana jest do papryk z grupy chili i charakteryzuje się bardzo pikantnym smakiem. Surowe papryki jalapeo są ostre, ale ich smak łagodnieje wraz z długością gotowania. Ta ostrzejsza część papryczki znajduje się wewnątrz – są to pestki i białe błonki. Jeśli papryczki maja być ostrzejsze, należy zostawić wszystko w środku podczas siekania. Jeśli jednak maja mieć łagodniejszy smak, trzeba te części usunąć przed krojeniem.
Papryka jalapeo stanowi podstawowy składnik meksykańskich dań jako dodatek do potraw -sosów,zup,dipów, nadzień oraz do marynowania i faszerowania.Ostre meksykańskie papryki mogą być spożywane na wiele sposobów: suszone, mielone, surowe, marynowane, pieczone, czy wędzone. Ponadto coraz więcej mówi się o leczniczych właściwościach tego warzywa, które mają zbawienny wpływ na zdrowie.
Źródło informacji :
www.ekologia.pl