PAPRYKA JALAPENO CHICHIMECA
Ostrość jalapeño zależy od klimatu, w którym była uprawiana oraz od sposobu przyrządzania. Charakterystyczny ostry smak z lekko kwaskową nutą daje obecność alkaloidu – kapsaicyny, która występuje w największej ilości w gniazdach nasiennych. Przygotowywanie potraw z tej papryki wywołuje u niektórych osób lekkie podrażnienie skóry, dlatego czasami konieczne jest używanie rękawiczek ochronnych. Z jalapeño przygotowuje się chipotle, czyli paprykę, która jest wcześniej wędzona. Jest dodawana do sals, zup, serów, mięs i drobiu, zarówno świeża, jak i konserwowana (np. w słoikach). Jalapeño Chichimeca o czerwonej skórce z lekkimi żółtymi znamionami. Opakowanie zawiera 5szt nasion.
INSTRUKCJA WYSIEWU
Nasiona dobrze jest najpierw namoczyć przez dobę w ciepłej wodzie, chociaż nie jest to koniecznie. Następnie, należy przygotować głęboką tackę (dobrze, żeby miała wysokość przynajmniej 10 cm) albo pojemnik, do którego trzeba wysypać przepuszczalną ziemię uniwersalną albo specjalną ziemię do wysiewu nasion. Pamiętajmy, że podłoże powinno być lekko wilgotne. Wciskamy do niego nasiona w odległości co 1 cm, których powinno być więcej niż liczba sadzonek, jaką chcemy otrzymać. Niektóre nasiona mogą wydać słabe siewki, dlatego warto wysiać trochę więcej nasion. Cały pojemnik powinno się przykryć folią, przedziurawić i postawić w ciepłym miejscu (temperatura minimalna 20 stopni C, optymalna 25 stopni C). Siew powinien się odbywać w lutym – marcu, aby rośliny mogły zdążyć wydać owoce. Pierwszych wschodów można się spodziewać po ok. 2-3 tygodniach.
Zgodnie z zasadą ekologicznego życia zero waste nasiona są zapakowane do torebki strunowej wielokrotnego użytku.