PAPRYKA CZEREŚNIOWA CHERRY BOMB RED ŚWIEŻA 1KG
Papryka czereśniowa znajduje szerokie zastosowanie. W naszym kraju w szczególności spotykana jest jako marynowana oraz nadziewana serem. Ze względu na swoje grube ścianki idealnie nadaje się do suszenia. Dla osób lubiących bardziej pikantne smaki nadaje się do spożywania „na surowo” jako dodatek do sałatek oraz kanapek. Ze względu na trochę twardą skórkę wymaga dłuższego gotowania. Papryka czereśniowa znajduje zastosowanie jako składnik sals, sosów. Można używać jej do smażenia czy grillowania. Można ją mrozić, nie traci swoich właściwości.
Papryka czereśniowa swoją pikantność zawdzięcza kapsaicynie – alkaloidowi poprawiającemu tempo metabolizmu, działającemu przeciwbólowo,przyspieszającemu pracę serca i pobudzającemu wydzielania ciepła. Związek uruchamia procesy, które prowadzą do efektywniejszego spalania tłuszczów. Kapsaicyna zmniejsza również uczucie głodu oraz stymuluje wydzielanie endorfin, czyli "hormonów szczęścia" odpowiadających za dobre samopoczucie.
Już dwie papryki czereśniowe zapewniają 100 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której stężenie (w odróżnieniu od wielu innych warzyw) nie spada w trakcie obróbki termicznej. Słodko-pikantne owoce dostarczają także dużo karotenoidów, zwłaszcza beta-karotenu – silnego przeciwutleniacza przekształcającego się w organizmie w witaminę A, która przeciwdziała problemom ze wzrokiem (zapobiega kurzej ślepocie, zaćmie czy zwyrodnieniu plamki żółtej), chroni przed nowotworami i chorobami układu krążenia, a także pomaga utrzymać zdrową skórę.
Papryka czereśniowa to dość bogate źródło likopenu (chroni przed schorzeniami układu krążenia i nowotworami) oraz witaminy E, nieprzypadkowo nazywanej "witaminą młodości". Powinny zainteresować się nią również osoby dbające o linię – 100 g dostarcza zaledwie 14 kalorii.
To produkt bardzo uniwersalny. Paprykę czereśniową można oczywiście jeść na surowo, choćby na kanapce, ale ze względu na dość twardą skórkę lepiej poddać ją obróbce – świetnie sprawdza się np. jako składnik grillowanych lub pieczonych szaszłyków. Po pokrojeniu w kostkę warto dodać paprykę do mielonego mięsa, aby nadać burgerom lub kotletom smaku oraz chrupkości.
Smaczna i aromatyczna papryka czereśniowa świetnie nadaje się do marynowania. Możemy z nich także przyrządzić pyszne antypasti – owoce wystarczy obgotować przez kilka minut w wodzie z octem, szybko schłodzić w lodowatej wodzie, a następnie nafaszerować (np. serkiem feta wymieszanym wcześniej z drobno posiekanym czosnkiem, oliwkami i świeżym tymiankiem), zalać oliwą i umieścić w lodówce na 3-4 godziny.
Uwaga! Do każdego zamówienia dołączamy rękawiczki ochronne gratis!:)
Ogłoszenie dotyczy świeżych czerwonych papryczek cherry bomb (papryczek czereśniowych) 1kg