Skąd pochodzi papryka chilli Habanero mielone (Capsicum annuum)?
Jukatan w Meksyku jest największym producentem papryki habanero na świecie, eksportując ją na cały świat. Papryczki Habanero doskonale rosną w klimacie Jukatanu, z wyjątkową glebą i płonącym słońcem.
Z tego powodu papryczki habanero uprawiane w Meksyku są lepsze niż te uprawiane gdziekolwiek indziej na świecie i taka właśnie jest nasze papryka chilli habanero.
Jak smakuje?
Papryka chilli Habanero urzeka swoim wyjątkowym smakiem. Kusi tropikalnymi aromatami, pobudza delikatnie kubki smakowe, a po chwili maksymalnie rozgrzewa i sprawia, że możemy poczuć jej prawdziwą ostrość.
Smak jej charakteryzuje się wyjątkowo owocową nutą, określaną jako morelowa lub brzoskwiniowa. Przeciętna papryka habanero jest około 45 razy ostrzejsza niż przeciętna papryka jalapeno.
Jak używać papryki chilli habanero?
Stanowi ważny dodatek do pieczonych i grillowanych mięs. Można nią doprawić zupę, skomponować sałatkę warzywną, a także urozmaicić smak przystawek.
Świetnie pasuje również do koreczków, serów czy wędlin. Stanowi składnik ostrego sosu Tabasco. Jest to również doskonały dodatek do meksykańskiego jedzenia oraz do przyprawiania napojów i koktajli.
Kraj pochodzenia: Meksyk
Skład towaru: 100% papryka chilli Habanero (Capsicum annuum).
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* W zakładzie pakowane są również: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.