Papryka roczna chili Capsicum annuum ,,Dracula''
Jedna z piękniejszych odmian papryki pepperoni. Pochodzi z Rumunii – samego źródła najwyższej jakości odmian chilli. Obfite owocowanie, papryki o niebywałych kształtach, kolorze krwi i bardzo ostrym smaku.
Wys ok 50 cm
Waga owoców od 35 – 50 g, długie 18-20 cm (często poskręcane spiralnie)
Ostrość: 50 000 jednostek (średnio ostra)
Przedmiotem sprzedaży jest sadzonka papryki chili odm ,,Dracula'' w doniczce P9.
Wysyłka sadzonki Papryki po 15 kwietnia, ze względu na wrażliwość rośliny na niskie teperatury.
Papryka roczna (Capsicum annuum) to między innymi nasze chili. W Europie jest uprawiana jako roślina jednoroczna, ale w krajach tropikalnych jest byliną.
Owoce odmian słodkich są uprawiane jako warzywo, a odmian o ostrym smaku jako przyprawa.
W trakcie dojrzewania owoce przechodzą od koloru zielonego w żółty, czerwony, stają się mięsiste i żebrowane.
Przywiezienie papryki do Europy przyczyniło się to do detronizacji pieprzu oraz spadku jego ceny. Portugalczycy i Hiszpanie nazywali paprykę „pieprzem tureckim” dlatego z jej nazwą było trochę zamieszania. Na Karaibach określano ją ahi, w Meksyku chili lub tchili. W Brazylii quixa. Majowie mieszali zaś ostre papryczki z czekoladą, przygotowując napój którego Hernan Cortes i jego ludzie nie byli w stanie wypić.
Agresywny smak wykorzystywany był w torturach przez Inków, Majów i Azteków. Nacierano nią również groty strzał. Ze względów antyseptycznych posypywano nią żywność niepewnej świeżości. Tak więc gdy ok. 1521 przywieziono ją do Starego Świata, szybko znalazła chętnych do wypróbowania jako substytut drogiego wówczas pieprzu. Nie wszyscy Europejczycy byli jednak gotowi na tak agresywny smak.
Papryka dla Węgra jest przyprawą narodową. Doprawia nią swoje słynne gulasze. Zmieloną paprykę łagodną uzyskuje się wyłącznie z nasion, ciemniejsza i silniejsza papryka ostra, to zmielone całe, wysuszone owoce.
Papryka (Capsicum) należy do rodziny psiankowatych, a jej palące gardło właściwości to wynik działania kapsaicyny. To krystaliczny alkaloid, który podrażnia i pali w język.
Kapsaicyna w rzeczywistości nie ma palącego smaku, ale wywołuje takie reakcje w mózgu, które sprawiają, że próbując pozbyć się ostrości, pocisz się, masz katar lub łzawią ci oczy.
Jest jednak nagroda dla zbyt ostro potraktowanych przez chili, a mianowicie Kapsaicyna jest również bodźcem, powodującym wytwarzanie endorfiny, zawiera także dużo witaminy A i C.
Najostrzejszą częścią papryczki chili jest łożysko – biały, włóknisty paseczek, który łączy nasiona ze strąkiem. Jeśli chcesz zmniejszyć ostrość przed gotowaniem, musisz usunąć nasiona wraz z łożyskiem. Końcówka owocu, najbardziej oddalona od gałązki część, ma zazwyczaj najłagodniejszy smak.
Capsicum pochodzi od greckiego słowa – kapto (gryźć).
Uprawa
Słońce jest konieczne do dojrzewania owoców – rośliny wymagają kilkugodzinnego, intensywnego nasłonecznienia dziennie!. W zimie temperatura nie może być niższa niż 13 stopni.Latem można ją wystawić na zewnątrz (sprzyja to zapylaniu kwiatów).
Od początku kwitnienia (przez cały czas owocowania) zasilać raz na tydzień nawozem uniwersalnym lub nawozem do pomidorów.
KAPSAICYNA LECZY RAKA
W medycynie kapsaicyna jest stosowana jako lek przeciwbólowy i rozgrzewający, stosowany zewnętrznie - głównie w balsamach i maściach zmniejszających ból stawów i mięśni. Zwykle jest ona dodawana do specyfików w formie ekstraktu z papryki chili.
Obecnie odkryto zastosowanie tej substancji w leczeniu nowotworów. Naukowcy z Nottingham University wykazali, że kapsaicyna pobudza komórki nowotworowe do samozniszczenia (apoptozy), atakując ich mitochondria, które odpowiadają za wytwarzanie energii.
Kapsaicyna niszczy każdy rodzaj nowotworu, bez względu na to, jaką część ciała zaatakował.
ZAGROŻENIE:
W dużych stężeniach kapsaicyna jest śmiertelną trucizną. Symptomy przedawkowania to kłopoty z oddychaniem, sina skóra i konwulsje.
Naturalnie występujące stężenia tego związku w ostrych przyprawach i żywności są jednak znacznie poniżej granicznej dawki śmiertelnej.
Zbyt wysokie stężenie tego związku w żywności powoduje taką jego pikantność, że uniemożliwia to jej spożycie przez większość ludzi. Powoduje to, że przypadki zatruć kapsaicyną są niezmiernie rzadkie.
Przepis
Wziąć 1,5 kilograma ostrej papryki, obmyć i pokroić na możliwie najdrobniejsze cząstki, razem z gniazdami nasiennymi, bo połowa kapsaicyny znajduje się właśnie w nich (koniecznie w rękawiczkach, a potem kilkakrotnie umyć ręce. Nie dotykać oka). Zalać w słoiku 1,5 litrem oleju szlachetnego, najlepiej z pestek winogron lub lnianego. Odstawić w chłodne i zaciemnione miejsce (lodówka) na 7 do 10 dni, codziennie kilkakrotnie wstrząsając. Zlać płyn do butelki. Używać 5 razy dziennie, przed każdym posiłkiem, po 1 łyżeczce do herbaty. Popijać wyłącznie mlekiem dla złagodzenia ostrości. Tylko mleko ma właściwości łagodzące. Można zjeść małą kromeczkę chleba 4×4 cm grubo posmarowaną masłem. Spożywanie kapsaicyny nie daje żadnych skutków ubocznych ponieważ składniki są naturalnymi produktami spożywczymi.
Jak zachować owoce papryki na dłużej?
- ususzyć (całe, łącznie z szypułką, można na słońcu, kaloryferze, sznurku)
- zamarynować. Sama w taki to właśnie sposób przedłużyłam ich termin do spożycia. Marynata jest tak zestawiona, że papryka niemal nie traci na swej ostrości, nie ma octowego posmaku, zachowuje swą mięsistość i co najistotniejsze - całą swą wartość leczniczego stosowania.
Paprykę Dracula - zamarynowaną przeze mnie osobiście można nabyć na innych naszych aukcjach.