PAPRYKA CAROLINA REAPER HP 22 B
Capsicum Chinense
Przedmiotem aukcji jest sadzonka w doniczce - ZE ZDJĘĆ.
Odmiana została wyhodowana w Karolinie Południowej przez hodowcę Ed’a Currie z PuckerButt Pepper Company. Ed Currie zajmuje się uprawą papryki już od ponad 20 lat. To co niegdyś traktował jako hobby, teraz wciągnęło go na tyle, że w ubiegłym roku zrezygnował z pracy i w pełni poświęcił się pielęgnowaniu swoich upraw. Wyhodowanie Caroliny zajęło Edowi aż 10 lat. Jej odmiana to efekt połączenia słodkiej papryki habanero z Naga Viper – niegdyś najostrzejszą na świecie.
„W mojej rodzinie jest dużo zachorowań na raka. Gdy odkryłem, że kapsaicyna zawarta w papryczkach ma właściwości antyrakowe, zacząłem na poważnie zastanawiać się nad sposobem przedłużenia życia”, wyjaśnia Ed.
W listopadzie 2013 roku z wynikiem 1.569.300 SHU roku została uznana za najostrzejszą chili na świecie i pobiła tym samym rekord z marca 2011 roku ustanowiony przez chili Trinidad Scorpion Butch Taylor (1.463.700 SHU).
Aktualnie zajmuje pierwsze miejsce w Księdze Rekordów Guinnessa.
Krzak osiąga wysokość od 70 cm do 100 cm.
Owoce są najbardziej ostre na świecie. Mają długość 5-7 cm. Smak najostrzejszej papryki określany jest jako słodkawy, z lekkim owocowym posmakiem i nutką czekolady oraz cynamonu.
Z uwagi na ekstremalną ostrość odmiany wszelkie prace przy owocach i nasionach należy wykonywać bezwzględnie w rękawiczkach.
Skala (1-10): 10++++
Skala Scoville'a: ~ 1.569.300
PRZYKŁADOWA FORMA ZASTOSOWANIA:
SKŁADNIKI
¼ szklanki octu spirytusowego
10 szt. śliwek świeżych
4 szt. jesiennych renklod
2 szt. papryki naga bhut jolokia (ghost pepper)
8 szt. papryki carolina reaper
łyżka cukru trzcinowego
Wlej do blendera ocet, śliwki i renklody przekrój na pół i dodaj do blendera również, dodaj cukier, miksuj około minuty do uzyskania gładkiej masy, wytnij fragmenty łodygi z papryki naga jolokia i carolina reaper, potnij każdą papryczkę na trzy części, ale nie wyrzucaj pestek - w nich gromadzi się kapsaicyna. Miksuj około 3 minut aż płyn będzie zupełnie jednolity. Przelej sos do garnka - powinien wizualnie przypominać zmiksowane truskawki. Zagotuj i przelej do słoików lub buteleczek. Słoiki zakręć i ustaw na nakrętkach. Przykryj ręcznikiem i odstaw na do ostygnięcia.
POLECAM ZE WZGLĘDU NA BOGACTWO ANTYOKSYDANTÓW !!!
Antyoksydanty zawarte w owocach i warzywach chronią każdego z nas przed ryzykiem zachorowania na nowotwory, choroby układu krążenia, cukrzycę, choroby stawów, zaćmę. Podnoszą ogólną odporność organizmu na zakażenia i infekcje, łagodzą przebieg wielu chorób.
Nie oferujemy żadnych odmian modyfikowanych genetycznie,
a jedynie tradycyjne i naturalne odmiany ustalone.
Nasze odmiany są czyste i wolne od GMO !
Przy zamówieniu na kwotę powyżej 20 zł - prześlę miły gratis w postaci dodatkowych nasion - niespodzianki.
Przy zakupie powyżej 200 zł - DOSTAWA GRATIS