Papryczki Trinidad Scorpion T-Butch 1,4 mln SHU 10g
Opis: Chili habanero Scorpion T-BUTCH to jedna z nielicznych odmian papryki chili, która w skali Scoville’a osiągnęła klasę 10+. Jej wynik to 1 400 000 SHU, dla porównania papryczki Chili Peperoncini mają od 100 do 500 jednostek. To plasuje CHILI HABANERO SCORPION T-BUTCH w pierwszej trójce najostrzejszych przypraw świata. Papryki o tak wysokiej klasyfikacji SHU w skali Scoville’a to prawdziwe rarytasy.
Trinidad Scorpion T-Butch to pochodzący z Australii kultywar papryczki chili. Jej nazwa związana jest z kształtem dojrzałych strączków, które swoim wyglądem przypominają odwłok skorpiona oraz z Taylorem Butch - właścicielem wytwórni sosów chili. Papryka Skorpion była uznawana za najostrzejszą papryczkę świata z wynikiem 1 463 700 jednostek w skali Scoville’a. Jednakże w 2013 roku została zrzucona na drugie miejsce przez Carolinę Reaper (dostępną w naszym sklepie - z ostrością określaną na 1,8 mln).
Pikantność papryczek habanero SCORPION pochodzi szczególnie z kapsaicyny - substancji odpowiedzialnej za ostry, wręcz piekący smak papryczki. Kapsaicyna to alkaloid występujący w dużych ilościach w nasionach i włókienkach – ma stwierdzony dobroczynny wpływ na układ krwionośny, a dodatkowo zapobiega mutacjom komórek, mogącym prowadzić do rozwoju nowotworu. Substancja ta, pobudzając zakończenia nerwowe w jamie ustnej, pobudza mózg do wydzielania endorfin, a tym samym poprawia nam samopoczucie :) Kapsaicyna stymuluje metabolizm organizmu, a więc wpływa na przyspieszenie procesów spalania tkanki tłuszczowej. Jednocześnie wpływa stymulująco na tarczycę, która odpowiada za regulowanie działania adrenaliny i dopaminy. Hormony te w odpowiedniej ilości są w stanie zmniejszyć uczucie głodu i hamować apetyt.
Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham w Anglii przeprowadzili badania nad właściwościami kapsaicyny zawartej w paprykach chili. Uczeni doszli do wniosku, że wyszukuje ona komórki rakowe, niezależnie od ich rodzaju i miejsca oraz zapobiega ich podziałom. Stwierdzili, że kapsaicyna może się okazać niezwykle skuteczna w walce z nowotworami, ponieważ nie zagraża ona zdrowym komórkom organizmu.
PAPRYCZKI HABANERO SCORPION T-BUTCH wykorzystuje się w kuchni dla uzyskania ekstremalnie ostrego smaku. Znajdą zastosowanie w gulaszach, chili con carne, ostrych marynatach i sosach barbeque. Należy jednak bardzo uważać z dozowaniem papryki Scorpion w kuchni, by potrawy nie były zbyt ostre. Zaleca się też ostrożne jej używanie i zwrócenie uwagi, by nie dostała się do oczu. Jeśli nie mieli Państwo wcześniej do czynienia z tak ostrymi przyprawami sugerujemy bardzo ostrożne ich stosowanie i posiadanie butelki mleka na wypadek, gdyby szczypta papryczki okazała się nazbyt ostrą (mleko neutralizuje odczucie ostrości).
Skala ostrości: min. 1.400.000 SHU !
Informacje dodatkowe: Uwaga! Powyższe przykłady pozytywnego oddziaływania na organizm ludzki proszę traktować jedynie jako sugestię, która oczywiście nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą !
Informacja o alergenach: Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są orzechy ziemne i inne orzechy, soja, sezam i gorczyca, zboża zawierające gluten, produkty zawierające dwutlenek siarki, laktozę, jaja oraz seler.
Składniki: Suszone papryczki trinidad scorpion t-butch.
Produkcja: Polska
Masa netto: 10g
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.