Papier ryżowy okrągły o średnicy
22 cm w opakowaniu 300g.
Powstaje z mąki ryżowej, skrobi z tapioki oraz soli. W Azji papier ryżowy służy przede wszystkim do przyrządzania spring rolls, znanych w Polsce właśnie jako sajgonki. Sajgonki to ruloniki z papieru ryżowego wypełnione farszem, podawane na ciepło po usmażeniu na głębokim tłuszczu lub na zimno, stosując nadzienie ze świeżych warzyw i ryż. Wariacją z użyciem papieru ryzowego jest wykorzystanie go aby przygotować gołąbki bez kapusty
Przed użyciem papier należy delikatnie namoczyć. Wystarczy zwilżyć arkusze ciepłą wodą i pozostawić na chwilę, aż będą plastyczne i łatwe do formowania.
- Produkt naturalny, bez sztucznych dodatków.
- Wygodny i łatwy w użyciu.
- Nie zawiera cholesterolu
Składniki:
- Skrobia z tapioki
- Mąka ryżowa 80%
- Woda
- sól
W 100 g produktu:
- energia: 1427 kJ / 336 kcal
- tłuszcz: < 0,5 g w tym kwasy nasycone < 0,1 g
- węglowodany: 82 g w tym cukry: 1,5 g
- białko: 0,6 g
- sól: 2,2 g
Jaka jest różnica pomiędzy spring rolls, a summer rolls?
Spring rolls, znane w Polsce jako sajgonki to rolki z farszem smażone na gorącym tłuszczu do uzyskania złotawego odcienia i odpowiedniej chrupkości. Summer rolls to ich świeży odpowiednik, składający się z surowych składników i niepoddany obróbce cieplnej. Do przygotowania tego wariantu najlepiej nadaje się właśnie kwadratowy papier ryżowy, który ułatwia złożenie rolki z "otwartym końcem".
Wskazówki:
Aby uzyskać ładny, złoty kolor smażonych sajgonek, w wodzie do moczenia rozpuść odrobinę cukru. Aby uniknąć lepienia się papieru do powierzchni i jego rozdzierania, przy wyborze deski do przygotowywania sajgonek zwróćmy uwagę, aby była jak najmniej porowata. Jeśli nie mamy deski o gładkiej powierzchni, do rolowania możemy użyć dużego ceramicznego talerza.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu.
Producent: Ricefield
Kraj pochodzenia: Wietnam
Termin przydatności do spożycia: 22/06/2025