Papier ryżowy okrągły 22 cm - 400 g. również do sajgonek na zimno
Produkowany jest z mąki ryżoweji i mąki z tapioki, wody oraz soli w postaci okrągłych sztywnych bibułek o średnicy 22 cm. Przed użyciem moczymy w wodzie, bardzo szybko staną się miękkie i elastyczne.
Najbardziej rozpowszechnione danie w Polsce, w którym wykorzystuje się papier ryżowy to sajgonki. Papier można wykorzystać do zawijania dowolnego farszu według własnych upodobań i przyrządzać ciekawe odmiany krokietów, gołąbków lub naleśników.
Niskokaloryczne danie stworzone na pyszną przekąskę lub jako doskonały zamiennik kanapki pakowanej do pracy na lunch. Przygotowanie sajgonek wymaga trochę precyzji, ale wysiłek się opłaci.
Można też przygotować sajgonki na zimno, bez smarzenia w głębokim tłuszczu. Nazywane sajgonki wiosenne, poniżej przepis, warto spróbować.
Składniki:
- papier ryżowy 10 szt.
- krewetki 40 szt.
- marchew
- ogórek
- ząbek czosnku
- olej roślinny
- liście sałaty
- drobny makaron ryżowy lub sojowy
- szczypiorek
- bazylia
- kiełki
Omlet
- 3 jajka
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka mąki
- pół łyżeczki sosu rybnego
Sos
- 6 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny
- 1 łyżka cukru lub miodu
- ząbek czosnku
- łyżeczka oleju sezamowego
- papryczka chilli
Przygotowanie:
Omlet
Rozbij jajka i roztrzep dodaj wodę, sos rybny – wymieszaj dodaj mąkę i energicznie wmieszaj. Smaż pod przykryciem na średnim ogniu najlepiej na patelni o średnicy około 24 cm, wtedy placek jest cienki i nie trzeba przewracać. Odstaw omlet na patelni do ostygnięcia. Następnie zwiń w rulon i posiekaj na dość wąski makaron.
Krewetki
Wlej 2 łyżki oleju i rozgrzej patelnię, dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, gdy zacznie pachnieć dodaj krewetki. Smaż jedną najwyżej dwie minuty. Zdejmij z patelni i odstaw do przestygnięcia.
Makaron
Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przepłucz zimną wodą.
Warzywa
Warzywa umyj, marchewkę obierz, ogórka niekoniecznie, pokrój w zapałki.
Wykonanie:
Do naczynia większego niż średnica papieru wlej letnią wodę zanurz w niej papier na kilkanaście sekund. Potrzebne jest wyczucie.
Namoczony arkusz połóż na desce większej niż papier. Umieść sałatę, posiekany omlet, marchew, ogórek i pozostałe składniki, na wierzchu przed zawinięciem kładziemy krewetki, tak żeby były widoczne. Zawiń papier ryżowy, tak jakbyś zwijał krokiet, można też zawijać jak rożek.
Sos
Wymieszaj sos sojowy z cukrem lub miodem, po rozpuszczeniu ocet lub sok z cytryny i oleju sezamowego. Czosnku rozetrzyj z odrobiną soli. Posiekaj drobno chili i razem z czosnkiem dodaj do sosu. Wymieszaj. Smacznego!
Dodatkowo można stosować inne warzywa i składniki, wszystko w waszych rękach i smaku, np:
kapusta biała i czerwona, kalarepa, kalafior, rzodkiewki, seler naciowy...
kurczak, indyk, łosoś, tofu...
nasiona i pestki: sezam, dynia, słonecznik, czarnuszka, orzechy...
przyprawy: koperek, bazylia, oregano, pieprz, sól...
Skład: tapioka, ryż (10%) woda, sól.
Kraj pochodzenia: Wietnam
Najlepiej spożyć przed: 20.06.2024 r.
Waga netto: 400 g.
Waga do wysyłki z opakowaniem: 600 g.
Dla Państwa zadowolenia i wysokiej, jakości produktów, dostawy do naszej firmy realizowane są kilka razy w tygodniu.
Wszystkie produkty są bardzo dobrze i bezpiecznie zapakowane do wysyłki.
Dziękujemy i zapraszamy na nasze inne aukcje - SushiSam.