Papad indyjski z czarnym pieprzem 200g
Papad to cienki i chrupki indyjski naleśnik, zazwyczaj robiony z mąki z soczewicy, ciecierzycy, odmiany czarnej fasoli zwanej urad lub mąki ryżowej. W południowej Karnatace dodaje się również miąższ dżakftuita oraz sago. Papad ma postać cienkiego, okrągłego naleśnika, podobnego do meksykańskiej tortilli, może być smażony, opiekany nad płomieniem, pieczony w piekarniku lub w mikrofalówce. Papad serwuje się zazwyczaj podczas posiłku jako przystawkę bądź też jako niezależną przekąskę.
Składniki: Mąka z fasoli mung, sól, węglan wapnia, asafetyda, pieprz czarny, olej słonecznikowy
Wartości odżywcze (w 12g):
- Kalorie 40 kcal
- Tłuszcz 0g
- Tłuszcze nasycone 0,05g
- Tłuszcze trans 0g
- Tłuszcze wielonienasycone 0g
- Tłuszcze jednonienasycone 0g
- Cholesterol 0g
- Sód 150mg
- Węglowodany 7g
- Błonnik 5g
- Cukier 0g
- Białko 3g
- Witamina D 1,72mcg
- Wapń 8,48g
- Żelazo 0,26mg
- Potas 93,7mg