Skład: Mąka pszenna, sól, czosnek, mąka ryżowa, papryka, regulator kwasowości E500b
Wartość odżywcza w 100g:
- energia: 1444kJ/345kcal
- tłuszcz: 0,6g (w tym kwasy nasycone: 0,2g)
- węglowodany: 78,0g (w tym cukry 2,0g)
- białko: 7,0g
- sól: 2,4g
Producent: Hosan
Kraj pochodzenia: Korea Płd.
Data przydatności: 14.01.2022
Tempura to potrawa kuchni japońskiej, która została zaczerpnięta z portugalskiej sztuki kulinarnej. Są to różnego rodzaju produkty usmażone w specjalnym, bardzo delikatnym i cienkim cieście, które po usmażeniu jest chrupiące oraz półprzeźroczyste. Dzięki tej przejrzystej teksturze widoczne pozostają kolory smażonych produktów, które to z kolei mają ogromne znaczenie dla Japończyków.
Sposób przygotowania: Na 100g mieszanki należy użyć 160ml lodowatej wody i bardzo lekko wymieszać. Ciasto najlepiej przygotowywać na bieżąco, gdyż świeże jest najlepsze. Masa powinna być zwarta i nie spływać z produktów. Następnie smażymy w głębokim tłuszczu (temp. ok. 180°C), a kiedy ciasto jest chrupiące i zrumienione wyjmujemy i układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu.