Panierki do kurczaka jak w KFC
Opakowanie : 500 g
1 kg Panierki wystarcza średnio na 2-2,5 kg mięsa drobiowego
Panierka jak w KFC – sekrety panierowania
Charakterystyczna, chrupiąca panierka, jaka widnieje na kurczakach serwowanych w KFC, ma swoich fanów na całym świecie. Tajnej receptury poszukują nie tylko kucharze gotujący w zaciszu swojego domu, ale również Ci, którzy prowadzą własny lokal gastronomiczny, fast food, restaurację, burgerownię czy pizzerię. Jak przygotować zatem soczyste kawałki kurczaka jak z KFC, pokryte złocistą i oryginalną panierką? I w czym tkwi sekret? W marynacie i specjalnej panierce, czy może w sposobie panierowania?
Skąd efekt postrzępionych płatków?
Większość z nas zastanawia się nad tym, jak jest to możliwe, że na mięsie pojawiają się oryginalne, postrzępione płatki. Czy KFC w swojej tajnej recepturze stosuje płatki kukurydziane? NIE. Aby osiągnąć jednak wyśmienity smak oraz apetyczny wygląd dań, kluczowy jest nie tylko sam produkt (marynata i panierka gastronomiczna), ale właśnie sposób panierowania. Wyrazisty, łagodny bądź pikantny smak, uzyskamy po zamarynowaniu mięsa, lecz oryginalną strukturę panierki dopiero wtedy, gdy krok po kroku będziemy postępować według naszej instrukcji panierowania.
Najważniejsze informacje!
- Aby przygotować kawałki kurczaka jak z KFC, trzeba wybrać świeże mięso, po czym odpowiednio je pociąć na kawałki.
- Następnie przechodzimy do marynowania, wykorzystując w tym celu marynatę łagodną bądź pikantną. Po zamarynowaniu, mięso odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Podczas panierowania pamiętaj o tym, aby nie dotykać mięsa bezpośrednio rękami, lecz przez panier.
- Panierowanie wykonaj zgodnie z zasadą – ZDP, a następnie z zasadą ZP. To dzięki unikalnej metodzie panierowania, na mięsie, już w momencie panierowania, pojawiają się charakterystyczne płatki.
- Olej we frytownicy należy rozgrzać do 170°C. Smażenie stripsów trwa natomiast 3,5 minuty
Zdjęcia przedstawiają efekt po prawidłowym przygotowaniu mięsa