PALCE LIZAĆ masło klarowane
520 ml
Masło ghee może być szeroko wykorzystywane w kuchni – wydobywa głęboki smak potraw, podkreśla aromaty przypraw, łączy smaki w daniach.
- do smażenia – nie przypala się,
- do gotowania – do zup, duszenia warzyw i mięs, podgrzewania,
- do pieczenia – zamiast niezdrowej margaryny,
- na kanapkę – zamiast zwykłego masła.
Masło ghee wykorzystywane jest także w kosmetyce – dzięki swoim niesamowitym właściwościom stosuje się je w masażach, maskach na skórę i włosy, do oczyszczania, jako krem. Używane do kąpieli – nawilża ciało.
Charakterystyka masła ghee:
- to tradycyjna indyjska receptura wytwarzania masła,
- jest przez nas wyrabiane metodą tradycyjną, klarujemy je około 7-8 h,
- pochodzi z rejonów bieszczadzkich z mleka polskich krów,
- nie zawiera glutenu, kazeiny i laktozy – jest dobrą alternatywą dla osób z ich nietolerancją,
- nie przypala się, ma wysoki punkt dymienia – 260°C,
- może być spożywane przez kobiety w ciąży i karmiące,
- to w 100% tłuszcz mleczny,
- zawiera witaminy A, D, E, K,
- nie zawiera złego cholesterolu,
- nie zawiera konserwantów, zagęstników, barwników.
Składniki:
Tłuszcz mleczny
Przechowywanie:
Temperatura pokojowa, bez dostępu do promieni słonecznych, może być także w lodówce.