Pąki róży żółte - w jaki sposób mogą wesprzeć zdrowie?
Pąki róży już w starożytności były wykorzystywane jako środek do upiększania urody. Mogą być ponadto świetną ozdobą stołu, a także dodatkiem do herbat, deserów, konfitur, także galaretek, lodów… Zastosowań pąków róży jest co nie miara. A jakie właściwości mają pąki róży i jak działają w organizmie?
Poznaj właściwości żółtych pąków róży
Odkryto, że pąki róży ze względu na wysoką zawartość witaminy C, przede wszystkim zapobiegają jej niedoborom. Likwidują też stany zapalne na skórze. Wykazują działanie wzmacniające odporność. Pomagają pozbyć się problemów z niestrawnością. Mogą łagodzić bóle, na przykład gardła, podczas przeziębienia i grypy. Możemy z nich korzystać także w każdej takiej sytuacji, gdy chcemy wywrzeć wrażenie na naszych gościach, pod kątem kulinarnym. Pąki róży to nie tylko zdrowie, ale i niesamowity aromat. Mogą przystroić potrawy i desery, ale i dodać im słodkawego smaku i aromatu.
Jak przygotować pąki róży?
Napar przygotowuje się z 1-2 łyżeczek surowca zalanego wrzątkiem. Parzymy pąki róży przez około 5-7 minut.
Na przeziębienie i grypę warto zmieszać pąki róży z miodem i przyjmować 2-3 razy dziennie po łyżeczce.
Jeśli zaś chcemy zaparzyć pąki róży w herbacie, to po prostu dorzucamy je do szklanki i parzymy wraz z herbatą. Podobnie z przetworami typu konfitura, dżem – pąki róży dodaje się wówczas do słoiczka przed zalaniem go gorącą konfiturą.
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* W zakładzie pakowane są również: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.