PAINMAKER to marka ostrych sosów tworzona przez rodzinną firmę Händlmaier (znaną z musztard, szczególnie słodkiej bawarskiej - Hausmacher Senf). Sama nazwa kojarzy mi się z jakąś perwersją, którą mają ludzie lubiący ostre smaki, powodujące czasami fizyczne cierpienie. A nawet trochę z BDSM w niemieckim skórzanym wydaniu, gdyż niektórzy ludzie lubią ból istnienia ;-) *
--------
PAINMAKER Sweet and Hot Whiskey BBQ Sauce. Gotowy do użycia. Szklana butelka 195 ml.
Oto PAINMAKER, jedyny prawdziwy sos whisky BBQ oparty na oryginalnej amerykańskiej recepturze z 1849 roku. Przechowywany przez pokolenia. Tradycyjnie przygotowywany w naszej fabryce. Owocowa, dymna, delikatna i wytrawna kompozycja.
<<PAINMAKER: urodzony, by być odważnym..>>
Brzmi groźnie (jak to w Niemczech), ale w skali ostrości 1-10 to - 2. Więc bez szaleństw. Do marynowania, glazurowania, przyprawiania, jako sos do dipów i steków.
Pasta pomidorowa, woda, syrop z buraków cukrowych, cukier, sól kuchenna, whisky (2%), chipotle (suszone jalapenos, dym), ocet, syrop karmelowy, sos sojowy (woda, soja, cukier, sól, mąka pszenna), sos Worcestershire, cukier, ocet słodowy jęczmienny, woda, sól kuchenna, karmelowy syrop, przyprawy (zawiera: seler), olejek cytrynowy), czosnek w proszku, cebula w proszku, przyprawy (zawiera : gorczyca), skrobia modyfikowana, substancje zagęszczające: guma guar i ksantan, aromat dymu.
Dobrze wstrząśnij przed użyciem. Po otwarciu przechowywać w chłodnym miejscu i zużyć w ciągu 4-6 tygodni.
PS. * Jakie skojarzenia, takie perwersje :-)