Przedmiotem aukcji jest dziesięć nasion piwonii drzewiastej z tegorocznego zbioru
https://en.wikipedia.org/wiki/Paeonia_rockii
Nasiona z 10+ letnich krzewów, zahartowanych w polskim klimacie. Mam dwa kultywary dzikiej piwonii: różową "Glory of the Sun and Moon" Ri Yue Tong Hui i białą "Snow Lotus" Xue Lian. Na komplet składa się mix tych dwóch kultywarów.
Piwonia Drzewiasta, Górska Piwonia Chińska (Paeonia Suffruticosa ssp. rockii) - Przepiękny i ceniony na całym świecie krzew dorastający w polskich warunkach do 200cm wysokości, liście zielone, pierzaste, duże skupione na szczytach pędów. Kwitnie intensywnie w maju, kwiaty pojedyncze lub podwójne podobne do ozdobnych odmian maku. Piwonia Drzewiasta nadaje się do nasadzeń w grupach zarówno w własnym gronie jak i nasadzeniach wielogatunkowych jako drugi plan. Świetna do ogrodów w stylu japońskim.
Rośliny te prawie od zawsze związane były z Chinami– tam uprawia się te wspaniałe krzewy już przeszło 2000 lat i tam powstały pierwsze ich odmiany. Piwonie drzewiaste uprawiano także – na mniejszą skalę – w Japonii i Korei. Do Europy pierwsze sadzonki tych krzewów zostały przywiezione w XVI wieku. Piwonie drzewiaste (botaniczne oraz silniej rosnące kultywary) wyglądają wprost monumentalnie – zawdzięczają to swoim okazałym liściom. Okazy wyhodowane z nasienia często wytwarzają pień.Piwonia drzewiasta uważana jest za jeden z najpiękniejszych krzewów ogrodowych, fascynujący dużymi (15-30 cm!), intensywnie pachnącymi kwiatami.
Mrozoodporna do -40°C. U mnie rośnie w miejscu narażonym na zimne wiatry i nigdy nie przemarzła. Ta odmiana jest mało wybredna co do podłoża, nasłonecznienia oraz wilgotności (podczas upałów i suszy młode rośliny oczywiście trzeba podlewać, stasze dają sobie radę same). Jest rośliną długowieczną, dożywającą nawet 100 lat.
Nasiona trzeba poddać mieszanej stratyfikacji przez pół roku: 3 m-ce w wilgotnym medium w temp. ~25°C (X, XI, XII), później 3m-ce w temp. ~5°C np. w garażu, na dolnej półce lodówki (I, II, III), po czym przenosimy nasiona w ciepłe miejsce i czekamy. Te nasiona, które wykiełkują, przesadzić do pojemników. Przy takim traktowaniu mam kiełkowalność na poziomie 70% w pierwszym roku (w naturze kiełkowalność w pierwszym roku jest na poziomie 10-15%). Najlepiej wysadzać na miejsce docelowe jesienią, piwonie nie lubią przesadzania.
Kiełkowanie dla leniwych: zostawić nasiona pod kępą opadłych liści, lub w pełnej, nieużywanej części kompostownika na zimę - tak przez przypadek rozmnożyłam pierwsze piwonie kilka lat temu, niestety tą metodą nie gwarantuję sukcesu w pierwszym roku ;-)