Pachnotka zwyczajna Perilla frutescens ziele cięte 50g Nanga
Pachnotka wspiera zdrową odpowiedź organizmu na alergie i pomaga udrożnić drogi oddechowe
Pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens) jest rośliną zielną, jednoroczną, należącą do rodziny jasnowatych (Lamiaceae). Gatunek jest rodzimy dla Azji (wywodzi się z leśnych terenów u podnóża Himalajów), jednak popularność pachnotki jako rośliny uprawnej sprawiła, że spotkać ją można również w Europie i na południu USA.
Świeże liście pachnotki są duże, jajowate i mają ząbkowany brzeg. Zazwyczaj są zielone, ale mogą być również fioletowe lub czerwone w zależności od odmiany. Kucharze japońscy dekorują nimi sushi i tempurę. Pachnotka uatrakcyjnia również dania kuchni koreańskiej i chińskiej.
Właściwości:
Część nadziemna rośliny stanowi cenny surowiec zielarski. Pachnotka była tradycyjnie stosowana w medycynie chińskiej, aby koić dolegliwości ze strony układu oddechowego i poprawiać funkcjonowanie płuc. Roślina była zalecana także w celu wspomagania trawienia i występowania problemów żołądkowo-jelitowych, takich jak nudności i wymioty oraz w przypadku wystąpienia reakcji alergicznej.
W roślinie zidentyfikowano ponad 270 związków aktywnych. Wśród nich znajdują się kwas rozmarynowy, luteolina i apigenina. Są to substancje, które okazały się zdolne do wywierania pozytywnego wpływu na odpowiedź zapalną w drogach oddechowych i układzie trawiennym. Może to przyczynić się do poprawy komfortu życia przy istnieniu takich warunków jak przewlekłe stany zapalne stawów, oskrzeli, jelit i alergie.
Zastosowanie kulinarne:
Liście są często używane jako przyprawa. Mają one charakterystyczny smak, który jest często opisywany jako miętowy lub anyżowy. Są także używane do produkcji herbaty ziołowej lub dodawane do octu i oleju do sałatek.
Składniki: Pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens) – ziele 100%. Najwyższa jakość!
Kraj pochodzenia: Polska.
Zalecany sposób użycia:
Pachnotka – herbata (shiso tea)
1-2 łyżeczki ziela zalać szklanką wrzącej wody, przykryć, odstawić na 15 minut. Wypijać 3 szklanki dziennie (lub więcej, jeśli potrzebujesz).
Pachnotka – ziele mielone
Pół łyżeczki mielonej pachnotki zalać gorącą wodą. Po ostudzeniu wypijać razem z osadem. Stosować 3-4 razy dziennie.
Sposób przechowywania: Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Przeciwwskazania: Nie stosować w ciąży i podczas karmienia piersią.
Odstawić w przypadku wystąpienia nadwrażliwości.
- Część rośliny: ziele
- Kraj pochodzenia: Polska
- Zdrowie: Układ oddechowy
- Zastosowanie: działanie antyseptyczne, jako środek wspomagający trawienie
- Ostrzeżenia: nie dla kobiet w ciąży i karmiących
Producent: Nanga