Ozonowanie
Ozonator z dużą dokładnością:
- Usuwa wszelkie bakterie i wirusy.
- Pomaga w pozbyciu się nieprzyjemnego zapachu.
- Oczyszcza owoce i warzywa z toksyn.
- Odkaża mieszkanie, w tym szafę, kuchnię, łazienkę itd.
Ozonowanie żywności
Z pewnością nie możesz się już doczekać chwili, kiedy w osiedlowym warzywniaku kupisz i zjesz pierwsze w tym roku polskie truskawki, jagody, poziomki, maliny oraz inne świeże owoce i warzywa. Aby w 100 % cieszyć się ich świeżym smakiem, mocą witamin i wartością odżywczą, w pierwszej kolejności starannie je umyjesz. Niestety zwykłe mycie w zimnej lub nawet gorącej wodzie nie wystarczy. Dlatego przed spożyciem oczyść żywność za pomocą generatora ozonu.
Usuwanie bakterii, wirusów, pleśni, grzybów, fungicydów, pestycydów i azotanów z owoców i warzyw w celu ich oczyszczenia oraz przedłużenia świeżości i trwałości.
- Warzywa i owoce – maksymalny ładunek do 10 kg włożyć do plastikowego lub szklanego naczynia, po czym zalać wodą do całkowitego zanurzenia.
- Umieścić w wodzie rurkę z dyfuzorem ozonatora.
- Włączyć ozonator na 10 min.
- Po zakończeniu ozonowania owoce lub warzywa pozostawić w wodzie do 10 minut, a następnie odlać wodę z naczynia.
- Warzywa i owoce mogą podlegać dalszej obróbce spożywczej.
- Owoce i warzywa można również ozonować w powietrzu, zwłaszcza owoce miękkie - maliny i truskawki, chowając je luzem do pojemniczków w foliowych woreczkach strunowych, wprowadzając rurkę dyfuzora do torebki i zamykając ją.
- Czas ozonowania 10 min.
- Przed spożyciem odczekać 20 min.
Ponadto, oprócz owoców i warzyw, warto przed spożyciem poddać ozonowaniu również mięso, drób, ryby, owoce morza, a także ryż, groch, fasolę, kasze gruboziarniste.
Ozonator znacznie redukuje czas odkażania pokarmu
Proces ozonowania pod względem szybkości reakcji jest skuteczniejszy, niż np. tradycyjne czyszczenie pod kranem.
Istnieje możliwość oczyszczenia warzyw i owoców bez udziału ozonatora. Mycie pod kranem to niestety za mało, aby w pełni uwolnić żywność od szkodliwych bakterii.
W tym celu należy wypłukać jedzenie w wodzie z octem, a następnie w wodzie zasadowej. Cały proces może pochłonąć masę czasu. Stosując generator ozonu szybko uzyskasz wolne od pestycydów i chorób odzwierzęcych przepyszne truskawki lub jagody.
Odkażanie i odświeżanie mięsa, drobiu, jaj w celu usunięcia zanieczyszczeń metalicznych, mikroorganizmów, hormonów, antybiotyków itp.
- Ładunek do 5 kg umieścić w naczyniu, jak w poprzednim punkcie zalać wodą i ozonować przez okres 10 min.
- Wylać wodę, a następnie osuszyć na sicie lub durszlaku.
- Produkty można przyrządzać bezpośrednio do spożycia lub przechowywać w lodówce czy zamrażarce.
Ryby, owoce morza - oczyszczanie przeprowadza się podobnie jak w przypadku mięsa.
Ozonowanie ryżu, grochu, fasoli, kasz gruboziarnistych.
- Należy myć w wodzie - umieścić w naczyniu, a następnie zalać wodą.
- Włożyć rurkę z dyfuzorem ozonatora do naczynia i ozonować przez 10 min.
- Gotować w wodzie, na którą działał ozon.
- Tak ugotowane produkty będą dużo smaczniejsze i zdecydowanie dużo zdrowsze.
Wskazane jest także poddawanie dezynfekcji zastawy stołowej, naczyń, sztućców, desek do krojenia.
- Ozonujemy w wodzie przez 10 min.
Ozonowanie powietrza w różnych przestrzeniach
Na początku sezonu letniego, gdy upał uderza znienacka, uciążliwe staje się przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach. W szczególności dotyczy to jazdy samochodem w trakcie popołudniowych szczytów komunikacyjnych. Aby poczuć przyjemny chłód, odruchowo włączasz funkcję klimatyzacji. Jednak towarzyszący jej nieprzyjemny zapach, który wydobywa się z kratek, może spowodować dodatkowy dyskomfort.
Dlatego, zadbaj o Swój komfort i zdrowie. Oczyść powietrze w różnych przestrzeniach za pomocą generatora ozonu!
Ozonowanie pomieszczeń: pokoi, kuchni, łazienek, sanitariatów, garaży, piwnic itp. - skutecznie je dezynfekuje i usuwa wszelkie nieprzyjemne zapachy, takie jak dym papierosowy, zapach stęchlizny czy zwierząt domowych.
- Pomieszczenia do 16 m² ozonujemy dwa razy po 30 min. z przerwą półgodzinną, po czym wietrzymy.
- Pomieszczenia do 30m² ozonujemy trzykrotnie po 30 min. z przerwami półgodzinnymi i wietrzymy.
- Ozonator lub wężyk ozonatora umieszczamy wysoko w pomieszczeniu.
- Zaleca się, aby w trakcie ozonowania włączony był nieduży wentylator mieszający powietrze.
- Nie wolno przebywać w pomieszczeniu podczas ozonowania i wietrzenia. Dotyczy to zarówno ludzi, jak i zwierząt.
Lodówki.
- Włożyć silikonową rurkę ozonatora do komory lodówki z produktami.
- Zamknąć drzwiczki.
- Ozonować dwa razy po 15 min. z przerwą 30 min.
- W ten sposób usuniemy wszelkie zapachy oraz grzyby, pleśnie i bakterie.
Szafy ubraniowe, garderoby, szafki z obuwiem, pomieszczenia dla zwierząt.
- Umieścić rurkę ozonatora lub ozonator w obiekcie.
- Włączyć ozonator dwa razy po 15 min. z przerwą 30 min. i wywietrzyć.
Samochody osobowe, środki transportu.
- Ozonowanie jest jedynym skutecznym sposobem usunięcia z tapicerki, wnętrza samochodu, układu klimatyzacji wszelkich bakterii, wirusów, zarodników pleśni i grzybów, a także uciążliwych zapachów.
- Ozonowanie powinno się przeprowadzać co najmniej dwa razy w roku.
- Ozonowanie przeprowadzamy w trzech cyklach - po 30 min. z przerwami 15 min. wprowadzając rurkę z ozonatorem przez lekko uchyloną szybę drzwi do wnętrza samochodu, oraz do wlotu powietrza i przełączając wentylator samochodu na niski poziom obiegu wewnętrznego.
- Po zakończeniu ozonowania należy otworzyć drzwi samochodu i wywietrzyć.
Jak to działa?
Generator ozonu
- Wytwarza ozon, czyli tak zwany tlen aktywny, który m.in. zabija groźne bakterie, a także zatrzymuje szkodliwe promieniowanie.
Generator ozonu produkuje ozon, nazywany aktywnym tlenem o symbolu 03 i różni się od zwykłego tlenu tym, że tlen ma trwałą postać 02. Okres połowicznego rozpadu ozonu wynosi w powietrzu od 30 minut do 40 minut, a w wodzie od kilku minut do 30 min. W ten sposób po 2 godzinach wyprodukowany ozon prawie w całości powraca do naturalnego tlenu, a w tym czasie pełni funkcję silnego sterylizatora i utleniacza.
- Ozon działa bakteriobójczo, usuwa lub ogranicza bakterie, wirusy, grzyby, pleśnie, pyłki alergiczne w powietrzu i wodzie, oraz jako gaz dociera do produktów żywnościowych, jak również do wszelkich przedmiotów w pomieszczeniu ozonowanym.
- W większych stężeniach zabija insekty i gryzonie, których żaden inny środek nie jest w stanie całkowicie wyeliminować.
- Ozon posiada mocno rozpoznawalny zapach (jak powietrze po burzy) już w bardzo małych, wielokrotnie mniejszych od dopuszczalnych stężeniach, co sprawia, że praca z ozonem jest bezpieczna, tylko jeżeli obsługuje się go zgodnie z dołączoną instrukcją.
- Ozon nie maskuje zapachów, lecz je usuwa. Ozon, jako jeden z najsilniejszych utleniaczy, usuwa wszelkie zapachy pochodzenia organicznego i nieorganicznego - w tym zapach dymu tytoniowego, spalenizny po pożarze, farby po malowaniu, jak również zwierząt domowych i hodowlanych.
- Ozon doskonale rozpuszcza się w wodzie, dotleniając ją i usuwając z niej wszelkie zanieczyszczenia i wtrącenie typu chlor, żelazo, wapń, glony itp.
- Ozonator zaopatrzony jest w dwie rurki i dwa dyfuzory umożliwiające ozonowanie wody, dla celów spożywczych i oczyszczających produkty w kuchni, jak również pielęgnacji ciała w łazience.
Dane techniczne
- Napięcie zasilania: 220-240 V/50 Hz
- Znamionowa moc pobierania: < 20 W
- Znamionowa wydajność ozonu: 400 mg/h
- Wydajność pompy: 3,5 l/min
- Poziom hałasu: < 35 dB
- Żywotność: >4000 godz.
- Waga brutto: 1200 g (z wężami silikonowymi i dyfuzorami)
- Obsługiwane powierzchnie: 10÷40 m²
- Wymiary: 30x20x11 cm
- Programowany czas pracy: 1÷30 min
- Zalecany maksymalny czas pracy: 30 min.
- Rodzaj pracy: S2-30 min (do 30 min- z przerwą min. 1 godz.)
- Środowisko pracy: Wewnątrz dobrze wentylowanych pomieszczeń bez gazów powodujących korozję
Zawartość opakowania
- Generator ozonu ZY-H102
- Przewody silikonowe
- Dyfuzory walcowe i/lub kuliste
- Instrukcja obsługi