Owoc Jałowca Cały PRYMAT 15g
Owoc jałowca Prymat to typowo słowiańska przyprawa, która pozwala rozkoszować się w kuchni cudownym, leśnym zapachem, a także delektować się słodkim, gorzkawo-palącym smakiem. Chcąc osiągnąć taki efekt możemy dodawać całe lub zmiażdżone ziarna owocu do marynat, pieczeni, bigosu i wszelakich potraw warzywnych. Doskonale sprawdza się także jako przyprawa poprawiająca smak napojów alkoholowych. Właściwą przyprawę krzewu jałowca stanowią tak zwane szyszkojagody, (trzy zmięśniałe liście otaczające nasiona), nazywane zwykle jagodami. Okres ich dojrzewania wynosi dwa lata, początkowo mają barwę lekko zieloną, następnie robią się lekko niebieskie, aby finalnie przybrać kolor granatowy. Szyszkojagody to jedna z nielicznych przypraw strefy umiarkowanej, która może być zbierana ze stanu dzikiego. W Polsce owoc jałowca był stosowany w medycynie ludowej, pomagał przy zaburzeniach trawienia, a także chorobach nerek i kłopotach ze skórą. Obecnie najczęściej wykorzystuje się go w celach kulinarnych.
SKŁADNIKI
- Jagody jałowca całe produkt może zawierać: gluten, jaja, soję, mleko (łącznie z laktozą), seler, gorczycę i sezam, które są używane w zakładzie.
ALERGENY
- Jaja i produkty pochodne: Tak
- Nasiona sezamu i produkty pochodne: Tak
- Seler i produkty pochodne: Tak
- Łubin i produkty pochodne: Nie
- Skorupiaki i produkty pochodne: Nie
- Dwutlenek siarki i siarczyny: Nie
- Gorczyca i produkty pochodne: Tak
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą): Tak
- Zboża zawierajace gluten: Tak
- Soja i produkty pochodne: Tak
- Orzechy: Nie
- Mięczaki i produkty pochodne: Nie
- Ryby i produkty pochodne: Nie