OUTLETowa Oliwa z Oliwek Extra Virgin GRECKA TRADYCYJNA 250 ml ŚWIEŻA 2024
Uwaga #Wgniotka - OUTLET!
Oferta dotyczy oliwy w uszkodzonej puszce. Są to czasem mniejsze, czasem większe uszkodzenia transportowe - wgniotki, otarcia itp. (zobacz przykładowe zdjęcie)
Co do zasady: W środku ta sama, fantastyczna, pełnowartościowa oliwa! Ale ranna z zewnątrz. ;)
⚜️ Oliwa ze świeżych zbiorów 2024!
Moja najdelikatniejsza oliwa - dla miłośników łagodnych smaków
- Nadaje się do smażenia
- Bez goryczki, lekko pikantny finisz
- Bogaty, owocowy aromat
- Delikatna i aksamitna
- Piękny, złoty kolor
Oliwa jest rozlewana i dostarczana specjalnie na moje zamówienie.
- Długi termin przydatności! Aktualna partia min: 03.06.2026
- Oliwa z aktualnych zbiorów - 2024/25
- Niska kwasowość - tylko 0,4%
- Pojemność: 0,25l
⚜️ Jakość na medal!
Oliwa jest laureatką prestiżowych konkursów. Między innymi:
- Złoty medal na Berlin GOOA Global Olive Oil Awards 2024
- Srebrny medal na The EVO International Olive Oil Contest® 2024 (złoty medal EVO IOOC 2021)
- Wyróżnienie Elite Olive Oils® Global League Index 2024
Ponadto posiada certyfikaty:
- PDO - gwarantuje, że masz do czynienia z lokalnym produktem wytwarzanym wg. tradycyjnych metod.
- GMO FREE - gwarantuje, że surowce oliwki przy produkcji oliwy nie były modyfikowane genetycznie.
- VEGAN i KOSHER
⚜️ Tradycyjny proces powstawania
Tłoczenie oliwy odbywa się niezwłocznie po zebraniu owoców, na zimno, wyłącznie metodami mechanicznymi, przy użyciu nowoczesnych maszyn wyposażonych w systemy chłodzenia. Ten specjalistyczny proces minimalizuje utlenianie i zachowuje naturalne właściwości oliwy oraz cenne składniki odżywcze.
⚜️ Rodzina Kanakis
➡️ Oliwa extra virgin Kanakis tłoczona jest przez moich greckich przyjaciół na Peloponezie. W 100% ze słynnych, ręcznie zbieranych oliwek Koroneiki.
➡️ Przeszło 55-letnie doświadczenie rodziny Kanakis w tłoczeniu oliwy z oliwek, poszanowanie tradycji, a także unikalne warunki gruntowe i klimatyczne regionu Kalamata owocują produktami z najwyższej półki, doceniani na całym świecie - od Francji, po Chiny, a teraz także w Polsce!
➡️ Promowanie tłoczni rodziny Kanakis w roli bezpośredniego i wyłącznego importera to dla mnie ogromna przyjemność. Ich produkty (w tym oliwki, miody i octy balsamiczne dostępne w innych moich ofertach) to prawdziwe skarby, które z radością oferuję swoim Klientom.
⚜️ Krystalizuje się w lodówce
Krystalizacja oliwy w lodówce jest naturalnym zjawiskiem. Gęstnienie oliwy w niskich temperaturach można zaobserwować także w przypadku oliwy od Rodziny Kanakis - po 3 dniach można jej używać jak masła. ;)
Trzeba jednak pamiętać, że tzw. test lodówkowy nie jest wiarygodnym sposobem na ocenę jakości oliwy – autentyczność oliwy mogą potwierdzić jedynie badania laboratoryjne.
⚜️ Wygodne opakowanie
➡️ Poręczna, urocza puszeczka, która doskonale chroni przed światłem i powietrzem (szczelne zamknięcie).
➡️ Ze względu na małe rozmiary świetna w podróży i na wakacjach.
⭐️ Co mówią klienci?
- “Najlepsza oliwa jaką kiedykolwiek miałam. Gęsta, delikatna w smaku, doskonała i do sałatek i do smażenia - nie pali sie, o delikatnym zapachu owoców. Wyborna. Jestem zachwycona.”
- “Aromatyczna, zielonkawa czuć posmak trawiasty, ale nie nachalny, polecam.”
- “Rewelacja, wspaniały smak, aromat i konsystencja. Polecam”
- “Moja ukochana super oliwa z oliwek więc jestem bardzo zadowolona, że jest u nas dostępna i nie muszę po nią jechać do Grecji.”
⭐️ Często pojawiające się pytania. Odpowiadam! :)
- Extra virgin - co to oznacza?
- Oliwa z oliwek extra virgin to najlepszy rodzaj oliwy – oliwa z pierwszego tłoczenia, tłoczona mechanicznie, na zimno, bez dodatku środków chemicznych.
- Jak przechowywać oliwę z oliwek?
- Oliwa nie lubi światła, gorąca i powietrza. Oliwę przechowuj szczelnie zamkniętą, w chłodnym (18-24 st.), zacienionym miejscu. Wybieraj puszki lub butelki z ciemnego szkła, aby zapewnić ochronę przed światłem.
- Czy oliwę z oliwek przechowywać w lodówce?
- Zdecydowanie nie! Oliwa zgęstnieje, zmętnieje, utraci smak i aromat. Oliwę przechowuj w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu z dala od światła i ciepła, np. w spiżarni lub szafce kuchennej.
- Czy oliwa z oliwek nadaje się do smażenia?
- Oliwa z oliwek extra virgin to jeden z najzdrowszych i najlepszych tłuszczów do smażenia. Mieszkańcy basenu morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu używają do smażenia (nawet frytek!) praktycznie wyłącznie oliwy z oliwek, a dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną najzdrowszych na świecie.
- Czy oliwa niefiltrowana zawsze jest mętna?
- Nie. Po wytłoczeniu, oliwę przechowuje się w cysternach ze stali nierdzewnej. Z czasem, cząstki owoców, które widzimy jako mętność, opadają na dno zbiorników i są usuwane, a oliwa staje się coraz bardziej klarowna.
- Jak oceniacie smak oliwy z oliwek?
- Subiektywnie ;). Zdarza się, że Klienci inaczej, niż my oceniają ostrość, owocowość czy poziom goryczy oliwy. To zupełnie naturalne - mamy różne kubki smakowe i preferencje. Smak oliwy zależy też od sezonu zbiorów.
- Jaki kolor ma grecka oliwa z oliwek?
- Oliwa z oliwek może mieć wiele barw: od różnych odcieni zieleni po żółtą i ciemno-złotą. Kolor zależy od gatunku i dojrzałości oliwek w trakcie tłoczenia, regionu, czasu przechowywania, procesu produkcji i wielu innych czynników. Trzeba jednak powiedzieć, że kolor nie jest wskaźnikiem jakości oliwy. Jest szereg dużo istotniejszych jak np. smak, aromat czy skład chemiczny.
- Czy oliwa o wysokiej kwasowości jest kwaśna?
- Nie. :) Kwasowość to wskaźnik chemiczny, który nie jest wyczuwalny w smaku. Jest jednym ze wskaźników jakości oliwy, ale też zdecydowanie nie najistotniejszym.
- Czy kwasowość jest najważniejszym parametrem oliwy z oliwek?
- Nie, kwasowość nie jest najważniejszym parametrem oliwy z oliwek. Oliwa z niższą kwasowością nie musi być lepsza od tej z wyższą, jeśli brakuje jej innych właściwości, które wpływają na jej smak i aromat. Na jakość oliwy wpływ mają m.in.: odmiana oliwek, sposób zbiorów i szybkość przetwarzania owoców, metoda tłoczenia, warunki przechowywania i wiele innych czynnik