Oliwa z Oliwek 5l Extra V - GRECKA niefiltrowana - ŚWIEŻY ZBIÓR 2023/2024!
Uwaga #Wgniotka - OUTLET!
Oferta dotyczy oliwy w uszkodzonej puszce. Są to czasem mniejsze, czasem większe uszkodzenia transportowe - wgniotki, otarcia itp. (zobacz przykładowe zdjęcie)
Co do zasady: W środku ta sama, fantastyczna, pełnowartościowa oliwa! Ale ranna z zewnątrz. ;)
✨ Mój BESTSELLER - oliwa z oliwek "Black"!✨
Data najlepiej spożyć przed: 30.12.2025
❤️ Świeży zbiór 2023/2024!
❤️ Kwasowość tylko 0,25%!
❤️ Wyrazisty smak i owocowy atomat
❤️ Niefiltrowana prawdziwa grecka oliwa!
❤️ Eleganckie opakowanie
❤️ Obsypana medalami z konkurów całego świata
Cechuje się subtelną nutą goryczy oraz delikatnym pikantnym zakończeniem. Ma piękny złoty kolor, bogaty owocowy aromat.
Oto autentyczna grecka oliwa!
⚜️ Pochodzenie: Pelion, Grecja
⚜️ Okres tłoczenia: październik - grudzień
⚜️ Kwasowość: 0,25% (maksymalnie 0,8%)
⚜️ Owocowość: 4.8, Gorycz: 3.0, Ostrość: 4.1
⚜️ Tłoczenie: mechaniczne, na zimno
⚜️ Puszka: 5 000 ml
Oliwa Extra Virgin Pelion „Black” pochodzi z dojrzałych, czarnych oliwek, tłoczonych od października do grudnia.
⚜️ Jakość potwierdzona medalami i certyfikatami
Czarna oliwa z oliwek z Pelionu to oczywisty wybór dla tych, którzy cenią najwyższą jakość.
Jej doskonałość potwierdzona jest licznymi certyfikatami, potwierdzającymi jej wyjątkowy smak, ale także wysoki standard produkcji.
Rodzina Voliotis zdobyła wyróżenienia na konkursach w Londynie, Berlinie, Los Angeles, Quebec w Kanadzie, w Atenach i wielu innych.
⚜️ Zastosowanie - niezastąpiona w kuchni, bezcenna dla zdrowia!
Oliwy od rodziny Voliotis możesz z powodzeniem używać do:
✔️ gotowania i pieczenia,
✔️ smażenia (extra virgin nie dymi!),
✔️ na zimno, np z pieczywem, serem lub sałatkami.
Oliwa z oliwek jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i przeciwutleniacze, nieocenione dla zdrowia i urody.
⚜️ Rodzina Voliotis
Oliwa z Oliwek Extra Virgin Pelion "Black" pochodzi z półwyspu Pelion, w Grecji. Jest produkowana w rodzinnej tłoczni, której historia sięga 1969 roku. Przeszło 50-letnie doświadczenie producenta oraz walory, które nadaje jej ziemia Pelion, sprawiają że jest produktem z najwyższej półki. Dowodzą tego nie tylko stosowne certyfikaty, ale również liczne międzynarodowe wyróżnienia.
⚜️ Zaprzyjaźniona tłocznia
Poznałem Pana Apostolosa Voliotis w 2020 roku, podczas jednej z wielu moich podróży do Grecji. Od tamtej pory intensywnie rozwijamy naszą współpracę.
Miałem okazję odwiedzić tłocznię Voliotis już kilka razy obserwując i poznając proces produkcji oliwy, a także wartości, którym hołdują Państwo Voliotis.
Jestem przekonany, że to dzięki tradycyjnemu procesowi produkcji i przywiązaniu do wartości oliwa extra virgin "Black" zachwyca tak wielu konsumentów i jest najpopularniejszym produktem tłoczni z Pelionu.
⚜️ Dlaczego warto wybrać grecką oliwę z oliwek?
Grecja jest światowym liderem w produkcji oliwy z oliwek. Wielu uważa, że grecka oliwa to najlepsza oliwa z oliwek na świecie.
Drzewa oliwne z których pozyskiwane jest to “płynne złoto” (tak określał oliwę Homer), zostały zasadzone nawet 50 000 - 60 000 lat temu, a oliwki stały się podstawą greckiej kultury i kuchni.
Grecy są też narodem, który używa najwięcej oliwy z oliwek per capita. To niewiarygodne, ale przeciętna grecka rodzina zużywa 200 litrów oliwy rocznie - prawie 17l miesięcznie!
⚜️ Extra virgin - co to oznacza?
Oliwa z oliwek extra virgin to najlepszy rodzaj oliwy – oliwa z pierwszego tłoczenia, tłoczona mechanicznie, na zimno, bez dodatku środków chemicznych.
Owoce są tłoczone niezwłocznie po zerwaniu, a specjalne systemy chłodzenia maszyn nie pozwalają na wytwarzanie wysokiej temperatury w trakcie tego procesu. Taka oliwa ma najlepszy smak i najsilniejsze właściwości prozdrowotne.
⚜️ Proces powstawania
Każdy z trzech dostępnych gatunków (sprawdź inne oferty sprzedającego!) oliwy z oliwek jest tłoczony mechanicznie, na zimno, niefiltrowany i sezonowany w kadziach ze stali nierdzewnej przez 3-4 miesiące.
⚜️ Specyfikacja
- Producent: Voliotis Family
- Pojemność: 5l
- Opakowanie: puszka
- Rodzaj: Oliwa z oliwek Extra Virgine
- Tłoczenie: mechaniczne, na zimno
- Wyjątkowo niska kwasowość: 0,25% (max 0,8)