W zamkniętym środowisku, jakim jest chłodziarka, żywność narażona jest na działanie bakterii i wirusów. Produkty żywnościowe najdłużej zachowują swe cenne właściwości, gdy temperatura w chłodziarce jest stała i oscyluje wokół 0°C. Zaawansowana technologia IonAir, zastosowana w nowych chłodziarkach Gorenje, wytwarza idealny mikroklimat wykorzystując naturalny proces jonizacji. W wyniku jonizacji powstaje ozon, który będąc naturalnym pogromcą bakterii, pleśni i nieprzyjemnych woni pomaga zachować świeżość produktów żywnościowych. Proces jonizacji niszczy do 95% szkodliwych mikroorganizmów i eliminuje niepożądane zapachy wydzielane przez niektóre produkty, np. cebulę. Innowacyjna technologia IonAir wytwarza w chłodziarce mikroklimat idealny zarówno dla warzyw przyniesionych prosto z ogrodu, jak i sera pleśniowego, jaj, tortów czy sałatki z pomidorów.