WŁAŚCIWOŚCI:
Owoce ostropestu zawierają sylimarynę która jest silnym przeciwutleniaczem. W medycynie ostropest ma działanie przeciwzapalne, stymulujące wytwarzanie nowych komórek wątroby oraz odtruwające. Chroni przed truciznami takimi jak: alkohol, pestycydy, dwusiarczek węgla. Jest nieszkodliwy nawet dla kobiet w ciąży.
DZIAŁANIE:
- Zapobiega przedostawaniu i zaleganiu szkodliwych substancji w wątrobie, stymuluje przepływ żółci, odbudowuje i naprawia komórki wątroby i działa rozkurczowo.
-
Jest silnym przeciwutleniaczem, przeciwdziała uszkadzaniu komórek przez wolne rodniki.
-
Obniża poziom cukru we krwi u diabetyków i normalizuje poziom cholesterolu w hipercholesterolemii.
-
Zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych i chorobom pęcherza moczowego.
-
Posiada działanie przeciwzapalne, wspomagające leczenie schorzeń skóry i zakażeń, a nawet antynowotworowe (czerniak).
-
Ostropest posiada cenny składnik- sylimaryne, która działa odbudowująco, neutralizująco i redukująco.
-
Stosowany w zwalczaniu krwawienia z nosa, jelita grubego, żylaków odbytu, przedłużonych miesiączkach.
-
Reguluje czynności trawienne zwiększając wydzielanie soku żołądkowego, poprawiając apetyt.
-
Ponadto obniża ryzyko chorób serca i naczyń, poprawia wzrok, wzmacnia system odpornościowy.
SPOSÓB UŻYCIA:
Ziarna należy zmielić bądź rozetrzeć w moździeżu. Sproszkowane można dodawać do sałatek, warzyw na parze, musli bądź wypieków.
Postać naparu:
- 1 łyżeczkę ziaren zalać 1 szklanką gorącej wody i powoli ogrzać do wrzenia
- łagodnie pod krzykryciem ok. 5 - 10 minunt
- odstawić na 15 minut i następnie przecedzić.
OGRANICZENIA:
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.