Właściwości:
Otręby posiadają duże ilości błonnika. Ziarna te mają również wpływ na przyspieszanie pracy metabolizmu, skracają bowiem czas przebywania jedzenia w przewodzie pokarmowym. W otrębach znajdziemy również duże ilości witamin B.
Niewiele mówi się również o wpływie tego produktu na działanie układu nerwowego, regularne spożywanie otrębów pszennych działa pozytywnie na koncentrację czy zwalczanie stresu.
Zastosowanie:
Należy pamiętać, aby otręby do diety wprowadzać stopniowo i w małej ilości, regularnie ją zwiększając. Warto dokładać je do produktów, które spożywamy, jako element tego posiłku. Możemy korzystać z nich zamiast płatków zbożowych, zamiast makaronu czy łącząc między innymi z jogurtem.
Otręby mają smak, który doskonale łączy się z całą gamą produktów, co oznacza, że możemy je jeść w taki sposób, że nie będą zakłócały one naturalnego smaku spożywanej potrawy. Otrębów można używać nawet jako panierki.
Wartości odżywcze (na 100g):
Wartość energetyczna 216 kcal
Tłuszcz 4,25 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g
Węglowodany 64,51 g
W tym cukry 0,41 g
Błonnik 42,8 g
Białko 15,5 g
Sól 0,01 g
Wyprodukowano w Polsce