Ostrzałka do noży THE EDGE pointSHARP 14-24°
The Edge PointSHARP to wymarzona ostrzałka dla każdego posiadacza noża, wyposażona w płynną regulację kąta ostrzenia 14-24° oraz 3 strefy ostrzenia, dzięki którym wyostrzysz i wypolerujesz noże kuchenne, foldery EDC, noże myśliwskie oraz wiele narzędzi domowych.
The Edge PointSHARP to doskonałe uzupełnienie każdej kuchni, dzięki któremu w łatwy, szybki i prawidłowy sposób naostrzysz noże, nożyczki i narzędzia z krawędzią tnącą.
Główne zalety:
- płynna regulacja kąta ostrzenia w zakresie 14° - 24°
- możliwość ostrzenia wielu rodzajów noży
- osobna ostrzałka dedykowana do nożyczek
- 3 strefy ostrzenia
- funkcja ostrzenia wstępnego i polerowania
- lekka wytrzymała konstrukcja
- łatwość i komfort ostrzenia
Zalecane kąty ostrzenia:
- 14°- 20° - noże kuchenne, noże do filetowania, narzędzia do precyzyjnego cięcia
- 20 - 22° - noże EDC, scyzoryki
- 22 - 24° - duże foldery EDC, noże myśliwskie, outdoorowe, noże taktyczne, noże survivalowe
Powierzchnie ostrzące:
- ostrzałka V coarse z węglika wolframu, do ostrzenia mocno stępionej krawędzi
- ostrzałka V fine ceramiczna do szybkiego podostrzania i finalnego polerowania
- jednostronna ostrzałka ceramiczna do ostrzenia nożyczek
Płynna regulacja kąta ostrzenia
Najważniejszymi czynnikami wpływającymi na prawidłowość i efektywność ostrzenia, są dobór odpowiedniego kąta oraz jego zachowanie (kontrola) podczas szlifowania.
The Edge AutoSHARP ma prosty system regulacji, który pozwala na zmianę kąta ostrzenia w zależności od typu i przeznaczenia noża. Za pomocą powiększonego pokrętła możemy w płynny sposób regulować kąt w zakresie od 14° do 24°.
Taki zakres pozwala na ostrzenie praktycznie każdego rodzaju noża, począwszy od noży kuchennych do filetowania, noży składanych codziennego użytku, noży myśliwskich, oraz większych noży outdoorowych.
Kąt ostrzenia powinien być zgodny z zalecaniami producenta, można go jednak dostosować do własnych preferencji
Warto pamiętać, że ostrze o większym kącie ostrzenia będzie bardziej wytrzymałe i dłużej zachowa ostrość (kosztem precyzji i agresywności), niż delikatna krawędź o kącie 20°.
Funkcjonalna konstrukcja
Ostrzałką ma lekką polimerową konstrukcję, szeroki chwyt zapewniający stabilność podczas pracy, antypoślizgową podstawę, moletowane pokrętło do płynnej zmiany kąta ostrzenia oraz 3 zintegrowane ostrzałki typu V.
Strefy ostrzenia
The Edge PointSHARP ma 3 strefy ostrzące, dzięki którym możemy szybko wyostrzyć i wypolerować noże składane, noże kuchenne, noże do filetowania, narzędzia outdoorowe, a także domowe nożyczki, których ostrzenie bywa zazwyczaj kłopotliwe.
Ostrzenie wstępne i polerowania odbywa się w sposób klasyczny tj. po umieszczeniu ostrza w szczelinie ostrzącej, jednolitym i precyzyjnym ruchem przeciągamy krawędź tnącą od nasady po czubek. Proces powtarzamy do momentu uzyskania satysfakcjonującej nas ostrości.
Cechy produktu
- typ ostrza: gładki
- typ ostrzałki: typu V
- typ ostrzenia: szybkie podostrzenie
- kąt pochylenia noża: 14° - 24°
- materiał ścierny: ceramika (syntetyk) / węglik wolframu
- kolor: czarny
- długość całkowita: 265 mm
- szerokość: 45 mm
- wysokość całkowita: 70 mm
- masa: 198 g
- producent (marka): The Edge, Polska
- kod produktu: 555-001