Ostropest plamisty to popularny w Polsce oset. Jest to roślina z rodziny astrowatych rosnąca w Polsce na dziko, o małych fioletowych kwiatach z łodygą pokrytą kolcami. W całej Europie również w Polsce powstają liczne plantacje tej niepozornej rośliny, która jest od lat wykorzystywana w medycynie.
Ostropest plamisty swoje właściwości lecznicze zawdzięcza sylimarynie. Jest to kompleks flawonolignanów pochodzenia roślinnego, pozyskiwany z owoców ostropestu. Sylimaryna stabilizuje błony komórkowe hepatocytów wątrobowych, przez co chroni wątrobę przed działaniem związków toksycznych i pobudza jej zdolności regeneracyjne.
Sposób przygotowania: nasiona ostropestu przed spożyciem należy zmielić. Ostropest mielony można dodawać do musli, sosów, sałatek lub spożywać bezpośrednio w ilościach 1-2 łyżeczki dziennie, popijając wodą. Niepolecany dla niemowląt i małych dzieci.
Składniki: 100% mielone ziarna ostropestu plamistego (Silybum marianum)
Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.