Opis produktu
Ostropest plamisty (Sylibum marianum) występuję dziko na łąkach, ale może być też uprawiany. Charakterystyczne dla tej rośliny są fioletowe kwiaty i kłujące liście. Ze względu na wachlarz cennych składników i właściwości lecznicze w medycynie wykorzystywane są owoce ostropestu. Surowiec ten bogaty jest głównie w sylimarynę, która stanowi kompleks kilku substancji o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Przede wszystkim znana jest jednak z korzystnego wpływu na wątrobę i układ trawienny
Działanie ostropestu
Profil działania rośliny sprowadza się tak naprawdę do wpływu sylimaryny, zawartej w owocach, na komórki wątroby oraz układu odpornościowego. Ten kompleks substancji pobudza hepatocyty do odbudowy, ale także uszczelnia ich ściany. Dzięki temu zapobiega powstawaniu nowych uszkodzeń w obrębie wątroby. Ponad to sylimaryna wspiera pracę komórek układu immunologicznego, a dzięki właściwościom antyoksydacyjnym spowalnia rozwój komórek rakowych.
Zastosowanie ostropestu
Suchy ekstrakt z owoców ostropestu plamistego stosuje się głównie profilaktycznie w celu ochrony komórek wątrobowych, które są narażone na uszkodzenia, np. podczas stosowania wielu leków. Nie mniej jednak ostropest plamisty zastosowanie znalazł również w leczeniu takich schorzeń jak zapalenie i marskość wątroby. Ponad to roślina wykorzystywana jest również jako ochrona na komórki błony śluzowej żołądka, środek poprawiający łaknienie i trawienie ciężkostrawnych posiłków, rozkurczowy, ale także przeciwwolnorodnikowy i wspomagający w terapii onkologicznej.
Rodzaj opakowania
Produkt jest zapakowany w opakowanie strunowe ‘’doypack’’, dzięki takiemu opakowaniu produkt zachowuje długo świeżość. Struna pozwala na wielokrotne otwieranie i zamykanie opakowania.
Sposób przechowywania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.