Jedną z najczęściej stosowanych substancji używanych w celu wzmocnienia wątroby jest sylimaryna,
czyli flawonolignany pozyskiwane z owoców ostropestu plamistego.
Ostropest plamisty mielony jest używany do robienia naparu i herbaty.
Wystarczy dwie łyżeczki proszku zalać gorącą wodą i pić 2-3 razy dziennie.
Korzystne właściwości ostropestu plamistego to głównie zasługa sylimaryny.
To substancja, która przyspiesza :
- regenerację wątroby,
- łagodzi stany zapalne i zaburzenia jej pracy.
Sylimaryna:
regeneruje uszkodzoną wątrobę, np. przez alkohol, leki,
chroni wątrobę przed działaniem trucizn i toksyn,
zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych.
Wartości odżywcze w 100g:
- Wartość energetyczna: 1526 kJ371kcal
- Tłuszcz: 23g
- w tym tłuszcze nasycone:3,9g
- Węglowodany: 1,3g
- w tym cukry: 1g
- Błonnik: 47g
- Białko:16g
- Sól: 0,1g
Składniki: 100% mielone ziarna ostropestu plamistego
Pochodzenie: Polska
Masa netto: 1 kg
Na terenie zakładu występują produkty zawierające: gluten, soja, orzechy
a także orzeszki arachidowe, seler, gorczyca, sezam, łubin, SO2.
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.