Wysokiej jakości osłonka białkowa
kolor karmelowy
fi 100 mm ( szerokość osłonki na płasko to 157 mm )
Zastosowanie:
Osłonka białkowa fi 100 mm ma zastosowanie do średnich kiełbas i innych wyrobów wędliniarskich wędzonych i parzonych, takich jak:
- żywiecka
- krakowska
- szynkowa
Zalety osłonek:
nadają wyrobom naturalny wygląd,
pozwalają na uzyskanie wspaniałego koloru wędzenia,
dobrze przepuszczają czynniki smakowe i zapachowe,
przepuszczalne dla dymu i pary wodnej,
wytrzymałe przy napełnianiu i wiązaniu.
SPOSÓB UŻYCIA OSŁONKI BIAŁKOWEJ
Etap I: Namaczanie
osłonki należy moczyć w 10-15% roztworze soli przez okres 15 minut w temperaturze 20 ± 5°C,
w czasie namaczania cała osłonka powinna znajdować się w wodzie.
Etap II: Napełnianie
osłonki mogą być napełniane przy użyciu nadziewarki ręcznej
Etap III: Wiązanie
osłonka może być ręcznie wiązana.
Etap IV: Obróbka termiczna
w przypadku osłonek białkowych maksymalna temperatura w procesie parzenia wynosi 75°C, w procesie wędzenia - 90°C,
Etap V: Schładzanie lub leżakowanie
po zakończeniu procesu parzenia lub wędzenia, wędliny powinny zostać natychmiast schłodzone,
chłodzenie powinno doprowadzić do uzyskania optymalne dla wyrobu temperatury,
Licytowana 1 sztuka to 1 metr bieżący osłonki.
Masa jednej sztuki (1 metr) to 20g.
Kraj pochodzenia: POLSKA
W ofercie różne kalibry jelit wieprzowych, baranich, wołowych, sitaki na szynkę, przyprawy, drobny sprzęt masarski.