Oshibako, drewniana foremka do sushi 22cm
Drewniana forma do oshizushi, wykonana z bambusu. W Japonii znana jako oshizushihako lub oshibako, służy do przygotowywania kansajskiego specjału - prasowanego sushi. Oshizushi to wyjątkowy rodzaj sushi, sporządzany poprzez ułożenie ryby, ugotowanego ryżu oraz wybranych dodatków w specjalnym pudełku, a następnie dociśnięcie zawartości przykrywką, aby uformować prostopadłościan. Tak skonstruowany, ryżowy blok dzieli się na kwadratowe lub podłużne, prostokątne kawałki, które można wygodnie podnieść za pomocą pałeczek. Do przyrządzania oshizushi używa się przeważnie pieczonej, peklowanej lub smażonej ryby, którą umieszcza się na wierzchu ryżu, podobnie jak w przypadku onigiri.
Aby zredukować zabrudzenia, przed użyciem oshibako należy wyłożyć w środku folią spożywczą lub namoczyć w wodzie, a ścianki zwilżyć dodatkowo zaprawą do ryżu. Jak każdy przyrząd z naturalnego drewna, w celach konserwacyjnych warto raz na jakiś czas natrzeć formę olejem roślinnym, np. rzepakowym.
Myć ręcznie z użyciem ciepłej wody. Po każdym użyciu pozostawić do całkowitego wyschnięcia.
Wskazówka - Aby naturalne drewno nie uległo uszkodzeniu, warto raz na jakiś czas natrzeć je olejem roślinnym.
Materiał: drewno bambusowe
Wymiary: 22 x 9,5 x 8 cm