Ser oscypek z certyfikatem z Podhala - Schronisko Bukowina
oscypek wyrabiany jest zgodnie z tradycją i obowiązującymi normami, między innymi wędzony w naturalnym dymie bukowym, dzięki czemu ma intensywny lekko słony smak i wyraźny zapach wędzenia.
To sprawia, że kupujesz produkt opatrzony certyfikatem, a więc oryginalny w swojej formie i smaku.
Oscypek jest bardzo duży - jego gramatura to nie mniej niż 600 gramów. Zwykle ser ma około 700 gramów, ale gwarantujemy 600. To produkt ręcznie robiony, naturalny, więc może się różnic wagą. Skład to 60 procent mleka owczego i 40 procent mleka krowiego. Taki skład jest zgodny z europejskim certyfikatem chroniącym oscypka. Taki skład zapewnia również dobrą konsystencję sera. Zdarzają się komentarze od osób, które nie znają owczego oscypka i za punkt odniesienia biorą górskie serki krowie. Oscypek jest zdecydowanie bardziej suchy w środku i twardy, nie jest miękki. Po usmażeniu na patelni zarumieni się, ale nie rozpłynie. Naturalną cechą oscypka jest jego pękanie od środka w miarę upływu czasu i naturalnego procesu dojrzewania. Jest to normalne i całkowicie naturalne.
Jest produktem sezonowym, dostępnym od początku maja do połowy października.
Wynika to z faktu, że ser oscypek z certyfikatem jest wytwarzany ze świeżego mleka pochodzącego od owiec i krów będących wówczas na halach, na wypasie.
Na szczególną uwagę zasługuje jego charakterystyczny, walcowaty kształt ze zdobieniami pochodzącymi od tradycyjnej formy zwanej oscypiorką.
Przez to doskonale smakuje sam w sobie, jako szybka przekąska.
Sprawdzi się w formie dania z grilla, wprost z rusztu z dodatkiem domowej konfitury z żurawiny - będzie nie tylko pyszny, ale i zdrowy.
Jak większości serów, również oscypków możesz używać w formie dodatku do dań z piekarnika.
Będzie dobrze smakował, ułożony bezpośrednio na świeżym, domowym chlebie.
Sprawdzi się jako dodatek do sałatki.
Pamiętaj jednak, że przygotowując dania z oscypkiem, nie powinieneś przesadzać z ilością soli - on sam doskonale przyprawi większość potraw.
Ciekawostka o serze krowim owczym wędzonym:
- zawiera : cynk, jod, magnez, miedź czy selen,
- posiada również witaminy: A, C, witaminy z grupy B (B2, B6, B9 i B12) i E.
- działa przeciwutleniająco i odtruwająco,
- wzmacnia naczynia krwionośne,
- zapobiega miażdżycy,
- wspomaga trawienie
Skład: mleko krowie 30% i 70% mleko owcze, podpuszczka i sól
Nie zawiera konserwantów i barwników.
Data ważności: około 3 tygodnie
Opakowanie: produkt pakowany próżniowo (600g)
Sposób przechowywania: lodówka
Sposób przechowywania po otwarciu: lodówka
Produkt pochodzi z naszej restauracji Schronisko Bukowina w Bukowinie Tatrzańskiej.