Oscypek Oryginalny - 1 szt.
Oscypek to wędzony owczy ser wytwarzany na Podhalu. Robi się go ręcznie z owczego mleka zwierząt rasy Polska Owca Górska, czasem z niewielką domieszką mleka Polskiej Krowy Czerwonej, w okresie od kwietnia do października. Jak? Po wydojeniu zwierząt zlewa się mleko przez lniane płótno do drewnianego wiadra, aby pozbyć się zanieczyszczeń, np. ździebeł słomy. Mleko pozostawia się na parę godzin do lekkiego nakwaszenia i miesza z mlekiem ze świeżego udoju w miedzianym koltiku, zawieszonym nad paleniskiem w bacówce. Następnie do mleka dodaje się tak zwany klag, czyli wysuszoną podpuszczkę, która je ścina (albo klaga, jak mówią górale). Zwarzoną masę najpierw się rozbija drewnianą łopatką, zwaną ferulą, następnie dodaje nieco gorącej wody, aby kawałki skrzepu się posklejały i opadły na dno naczynia. Na tym etapie masę serową odciska się z serwatki i ugniata w kształt kuli, która jest kilkakrotnie parzona. Następnie z porcji sera formuje się kształt wrzeciona. Charakterystyczne oscypkowe zdobienia powstają poprzez odciśnięcia sera w rzeźbionym, drewnianym pierścieniu zwanym oscypiorkiem. Takie prawie gotowe oscypkowe wrzeciono moczy się następnie przez dobę w solance i układa pod dachem bacówki. Tam wędzi się w zimnym dymie z palonego wewnątrz niewielkiego ogniska i dojrzewa, nabierając przez okres od kilku do kilkunastu dni specyficznego zapachu i jasnobrązowego koloru o herbacianym odcieniu. Dojrzały oscypek jest twardy, słony, o wyraźnym posmaku wędzenia.
Ten Oscypek jest robiony na bacówce w miejscowości Bańska Wyżna (koło Zębu). Zawiera ponad 70% mleka owczego. Leżakowany dwa tygodnie. Zapakowany Hermetycznie z etykietą oraz oznakowaniami autentyczności od producenta.
Ze względu na specyfikację produktu nie prowadzimy sprzedaży hurtowej Oscypka. Nie posiadamy 1000 szt. Czas leżakowania i ilości mleka owczego nie pozwalają na to. Maksymalna ilość jednorazowa, którą jesteśmy wstanie zorganizować to ok. 500 szt. czas oczekiwania ok. miesiąca i to oczywiście w sezonie. Dotyczy to produkcji na zamówienie z większości bacówek na Podhalu. Co za tym idzie, oznakowany będzie różnymi producentami. Co pokazuje ile tak na prawdę jest produkowanego oscypka. Nie liczymy oczywiście sprzedaży na bacówkach, której też jest dość dużo, jeśli turyści do nich dotrą.
Sprzedaż hurtowa tylko serów z mleka krowiego.
Zamówienie powyżej 15 szt. czas oczekiwania ok. 10 dni roboczych. (uzyskacie Państwo pierwszeństwo rezerwacji do leżakowanych sztuk).
Aktualizacja z dnia 04.09.2018 r.
Sztuki wystawione na allegro do sprzedaży są ostatnie w tym sezonie. Owce dają coraz mniej mleka i nie będzie więcej Oscypka w tym roku!!!
Ser gazdowski podrabiany i w tym samym kształcie w cenie poniżej 51 zł/szt. dostępny przez cały rok, ale z mleka krowiego i nie jest to oscypek!!!
Redykołki także mamy w ograniczonej ilości na zamówienia, tj. ok. 500 szt. a nie 50 tys...
Następny prawdziwy oscypek dostępny będzie od początku kwietna 2019 r.
W związku z licznymi telefonami informujemy, że nie sprzedajemy serków ("oscypków") handlarzom po jarmarkach po 1 zł/szt. !!! A klienci detaliczni opamiętajcie się! To nie jest oscypek!
AKTUALIZACJA 11.09.2018 r.
OSTATNIE SZTUKI W TYM SEZONIE Z BACÓWKI OD WOJTKA KOMPERDY - 15 szt. Wysyłka we wtorek 25 września!!!
Następny prawdziwy Oscypek będzie dostępny od kwietnia 2019 r.