Ser krowi wędzony z Podhala - Schronisko Smaków
Ser produkowany ręcznie z mleka średnich krów z Podhala i tradycyjnie wędzony w wędzarni opalanej drewnem bukowym, dzięki czemu ma intensywny lekko słony smak i wyraźny zapach wędzenia.
Całkowicie naturalny, składa się tylko z mleka krowiego, soli i podpuszczki.
Ser najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, wyjęty z lodówki na co najmniej godzinę przed spożyciem.
Ma świetne zastosowanie w wielu potrawach.
Sprawdza się w rozmaitych zapiekankach, zarówno warzywnych, jak i mięsnych, sałatkach oraz pizzy.
W postaci grillowanej i podany z żurawinową konfiturą stanowi prostą przekąskę
Należy tylko pamiętać, że ser jest słony, dlatego z rozwagą dodajmy soli w potrawach i daniach, w których mamy zamiar go użyć.
Idealnie nadaje się na prezent dla wielbicieli tradycyjnych smaków.
Ciekawostka o serze krowim wędzonym:
- zawiera : cynk, jod, magnez, miedź czy selen,
- działa przeciwutleniająco i odtruwająco,
- wzmacnia naczynia krwionośne,
- zapobiega miażdżycy,
- wspomaga trawienie
Skład: mleko krowie, podpuszczka i sól.
Nie zawiera konserwantów i barwników.
Data ważności: 14 dni
Opakowanie: produkt pakowany próżniowo (245g +/- 5%)
Sposób przechowywania: lodówka
Sposób przechowywania po otwarciu: lodówka
Produkt pochodzi z naszej restauracji Schronisko Smaków w Bukowinie Tatrzańskiej.