Orzechy ziemne wyróżniają się swoimi właściwościami i wartościami odżywczymi na tle innych orzechów. Pochodzące z Brazylii arachidy mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów. Posiadają także rekordową ilość witaminy B3 (niacyny). Ponadto są wartościowym źródłem tłuszczu (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe), błonnika oraz witamin i składników mineralnych (zwłaszcza potasu). Jednak szczególną uwagę powinno się zwrócić na zawarte głównie w różowoczerwonej i cierpkiej w smaku skórce orzeszków polifenole (głównie resweratrol, kwercetyna, kaempferol, rutyna i kwas elagowy), tokoferole oraz flawonoidy, gdyż mają one zdolność neutralizowania wolnych rodników.
PRODUKT ROZSYPYWANY Z OPAKOWANIA ZBIORCZEGO
- energia – 567 kcal
- tłuszcze – 49 g
- białko – 26 g
- węglowodany – 16 g
- błonnik pokarmowy – 8,5 g
- witamina B1 – 0,64 mg
- witamina B2 – 0,13 mg
- witamina B3 – 12,1 mg
- witamina B5 – 1,8 mg
- witamina B6 – 0,35 mg
- foliany – 240 µg
- witamina E – 8,3 mg
- potas – 705 mg
- magnez – 168 mg
- wapń – 92 mg
- fosfor – 76 mg
- sód – 18 mg
- żelazo – 4,6 mg
- cynk – 3,3 mg
- mangan – 1,9 mg
- miedź – 1,1 mg
- selen – 7,2 µg.
Powyższe dane wskazują, że świeże niesolone orzechy ziemne są szczególnie bogate w białko, tłuszcze, błonnik pokarmowy, a także witaminy z grupy B, foliany, witaminę E oraz składniki mineralne, takie jak: potas, magnez, mangan, miedź, żelazo oraz cynk.
Warto zwrócić uwagę, że fistaszki zawierają 20 aminokwasów w różnych proporcjach; są zwłaszcza bardzo dobrym źródłem argininy. Dlatego też, zgodnie ze skalą wartości biologicznej białek PDCAAS i stanowiska przedstawionego przez FAO, proteiny znajdujące się zarówno w orzechach ziemnych, jak i w innych nasionach roślin strączkowych, np. soi, są pokarmowymi odpowiednikami mięsa i jaj, podawanymi w celu zapewnienia optymalnego wzrostu i zdrowia organizmu ludzkiego. Szacuje się, że wartość PDCAAS dla orzechów arachidowych wynosi około 0,70 na 1, podczas gdy dla kukurydzy 0,43, dla pełnego ziarna pszenicy 0,46, a soi 0,91. Aminokwasem ograniczającym w orzeszkach ziemnych jest z reguły lizyna, metionina bądź treonina.