Uwaga!!! wysyłki z orzechami mokrymi realizujemy na bieżąco od poniedziałku do czwartku. Zamówienia złożone w piątek po godz. 11.00 i weekendowe będą realizowane z wysyłką poniedziałkową z dostawą na wtorek.
PRZEDMIOTEM OFERTY JEST 1 KILOGRAM ORZECHÓW ŚWIEŻYCH SEZONU 2022
Orzechy mogą mieć na skorupie pozostałości ziemi lub piasku. Skorupka orzecha jest mokra. Wilgotność ziarna 90% (biała w konsystencji mlecznej)
Data zbioru: Październik 2022
!!! PRZED ZAKUPEM PROSIMY UWAŻNIE PRZECZYTAĆ OFERTĘ I SPOSÓB POSTĘPOWANIA Z ORZECHAMI WILGOTNYMI
- Prosimy sprawdzać wagę w dniu otrzymania przesyłki. Orzechy na etapie dalszego podsychania tracą swoją masę.
- Orzechy bez obcych posmaków i zapachów pochodzące z regionu świętokrzyskiego.
- Orzechy pakowane są w karton luzem lub worek siatkowy i karton
- Z uwagi na wiele odmian orzecha włoskiego i jego duży przerób nie jesteśmy w stanie sortować orzechów odmianami (w Polsce jest ich około 14).
- Zdjęcia są przykładowe i pokazują orzechy, które trafiają do nas od świętokrzyskich rolników. Dysponujemy kilkunastoma odmianami, których nie jesteśmy w stanie sortować. Wybór partii do wysyłki następuje losowo. Orzechy mogą przychodzić w jednej odmianie bądź wymieszane.
- Orzechy nie są kalibrowane, to znaczy, że są różnych wielkości.
- Przed wysyłką orzechów dokonujemy próby jakościowej. W partii orzechów mogą występować orzechy puste lub uszkodzone. Są to orzechy w skorupie i nie jesteśmy w stanie "wyłapać" wszystkich wadliwych. Po losowym wyłamaniu orzechów, przyjmuje się, że jeżeli na 10 orzechów wyjdą 1-2 wadliwe to partię uznaje się za prawidłową.
- Do zamówienia dokładamy około 20 dkg orzechów celem dokonania przez Państwa własnej próby i podjęcia decyzji o pozostawieniu lub zwrocie orzechów. Jeżeli próba wykaże więcej wadliwych partia prawdopodobnie wyszła nieprawidłowo. Prosimy wówczas o zwrot orzechów. Dokonamy wymiany lub zwrotu płatności według Państwa dyspozycji.
- W każdym innym przypadku jeżeli orzechy nie spełniają Państwa oczekiwań prosimy zwrot bez podania przyczyny.
PORADY DLA KUPUJĄCYCH, WYBIERAJĄCYCH ORZECHY ŚWIEŻE - WILGOTNE (przełom września / listopada)
Przechowywanie i sposób postępowania z orzechami świeżymi: Orzechy najlepiej spożywać na bieżąco. Nieodpowiednie przechowywanie orzechów (foliowe reklamówki, zamknięte pudełko, brak obiegu powietrza) orzechów wilgotnych skutkuje pojawieniem się pleśni na skorupie. W przypadku zaobserwowania nalotu pleśni orzechy należy umyć pod bieżącą ciepłą wodą a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym lub bawełnianą ściereczką po czym odstawić w suchym miejscu (najlepiej przy kaloryferze lub miejscu nasłonecznionym) do wyschnięcia skorupki.
Aby przyspieszyć proces wysychania skorupy można użyć nadmuchu ciepłego powietrza wykorzystując w tym celu np. suszarkę do włosów lub włożyć do piekarnika na około 40 minut do 2 - 3 godzin (w zależności od wilgotności skorupy) i dosuszać w temperaturze 35'C-40'C po czym pozostawić na kilka godzin do odparowania nadmiaru ciepła skorupy.
W przypadku gdy po otwarciu orzecha na ziarnie zaobserwujemy nalot siatki pajęczaków należy zrobić podobnie (wyjąć ziarno i umyć je pod bieżącą ciepłą wodą ). Skórka pełni warstwę ochronną ziarna i do puki ziarno po obraniu ze skórki jest białe i twarde można je konsumować.
Na etapie wysychania orzecha skórka robi się coraz trudniejsza do usunięcia i przywiera do ziarna. Rozpoznanie wówczas wadliwego ziarna następuje po jego złamaniu na pół. Już na 1/2 ziarna możemy stwierdzić, czy orzech nadaje się do konsumpcji. Jeżeli zaobserwujemy zmianę koloru ziarna z białego na beżowy, brązowy, szary lub czarny ziarna nie należy konsumować.
Kolor skórki nie ma większego znaczenia dla wartości konsumpcyjnych samego ziarna o ile ziarno jest białe. Ma jednak znaczenie dla walorów smakowych. Im ciemniejsza skórka na ziarnie tym bardziej cierpkawy i lekko gorzkawy smak orzecha. Barwa skórki zmienia się od jasno żółtej nawet do ciemnobrązowej i zależy od tego jak długo skorupa orzecha pozostawała w wilgoci. Im dłużej orzech był wilgotny (np. nie zebrany pozostawał pod drzewem) tym intensywniejsza barwa skórki na ziarnie.
Niniejszy tekst oferty zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskimi i prawach pokrewnych objęty został ochroną prawną. Kopiowanie, powielanie treści etc. jest zabronione i w przypadku jego naruszenia skutkować będzie dochodzeniem przez autora roszczeń zgodnie z obowiązującym prawem.