Orzechy włoskie - smak dzieciństwa dostępny przez cały rok
Orzechy włoskie są nam doskonale znane. Rozłożyste, potężne drzewa, które mogą owocować nawet przez kilkaset lat sadzono niegdyś często w przydomowych ogródkach aby cieszyć się na jesień smakiem spadających orzechów. Nie musisz jednak czekać kilka miesięcy na swoje ulubione orzechy. W naszym sklepie są one dostępne przez cały rok.
Co zyskasz dzięki włączeniu orzechów włoskich do swojej diety?
Często są one kupowane ze względu na smak, ale posiadają również wiele korzystnych dla ludzkiego organizmu właściwości. Niewątpliwie warto więc połączyć przyjemne z pożytecznym:
zawierają wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który reguluje prawidłową pracę układu pokarmowego oraz zapobiega zaparciom, sprzyja również odchudzaniu
zawarty w nich magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia są źródłem fosforu, który ma wpływ na prawidłową kondycję naszych zębów i kości
zawierają żelazo, które odgrywa ważną rolę w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie (2,57 mg/100g - 18% RWS)*
są źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 w tym kwasu α-linolenowego (9,08 g/100 g)**, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie)
Kuchenne zastosowanie
Wspaniały smak orzechów włoskich sprawia, że w kuchni znajdują one wszechstronne zastosowanie. Mogą być bowiem dodatkiem zarówno do dań wytrawnych jak i słodkości. Doskonale komponują się z sałatkami, mięsami czy domowymi wypiekami w postaci chleba lub ciast. Urozmaicą również desery lodowe, poranną owsiankę, musli czy zwykły jogurt naturalny. Świetnie dopełnią również zakąski w postaci deski serów lub wędlin.
Sposób użycia
Orzechy włoskie są gotowe do spożycia bezpośrednio po wyjęciu z opakowania. Mogą stanowić zarówno samodzielną, zdrową przekąskę jak i być dodatkiem do ulubionych potraw. Rozdrobnione posłużą również jako jadalna dekoracja. Najlepiej przechowywać je szczelnie zamknięte w suchym, chłodnym miejscu.* Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
** Ros E.: Health benefits of nut consumption. Nutrients 2010; 2: 652–682