Orzechy włoskie 5kg
Orzech włoski jest gatunkiem drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. Rośnie do 400 lat, a owocowanie rozpoczyna około 12 roku życia. Wywodzi się z rejonów Europy Południowej. Występuje w wielu rejonach naszego globu: Europie, Azji, Ameryce.
Orzechy włoskie doskonale zaspokajają głód, są również doskonałym składnikiem w kuchni. Świetnie sprawdzą się jako dodatek zarówno do słodkich, jak i słonych potraw. Pasują do ciastek, czekolady, deserów. Znajdują również zastosowanie, jako szlachetny dodatek do dań wytrawnych, sosów oraz sałat. Orzechy to jednocześnie zdrowa przekąska będąca doskonałą alternatywą dla słodyczy.
Orzechy włoskie dostarczają do naszego organizmu witaminę E, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie, jak potas, fosfor i magnez. Zawierają także drogocenny kwas foliowy, cynk i miedź. Orzechy włoskie są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. Charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego (nierozpuszczalnego), który zmniejsza uczucie głodu, reguluje pracę jelit oraz usprawnia pracę układu pokarmowego.
Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna 2699 kj / 645 kcal
Tłuszcz 60,3 g
W tym nasycone kwasy tłuszczowe 6,56 g
Węglowodany 18 g
W tym cukry 2,2 g
Błonnik 6,5 g
Białko 16 g
Sól 0,01 g
Kraj pochodzenia
Ukraina