Orzechy w miodzie prawdziwy przysmak miodowo-orzechowy
waga: 315 g.
Skład: orzechy laskowe, migdały, orzeszki ziemne, miód
Kraj produkcji: Litwa
Tradycyjna, domowa receptura bez konserwantów z manufakury na Litwie.
Na pewno lubicie pogryzać orzeszki, paluszki czy chipsy oglądając film czy czytając książkę.Polecam pyszną i prostą przekąskę orzechy laskowe w miodzie.Można je wyjadać bezpośrednio ze słoika, lub wykorzystać do ciast np.piernika, keksu czy innych gdzie dodaje się orzechy.
Miód pszczeli jest jedną z najwartościowszych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura.
Zawiera łatwo przyswajalne cukry proste tj. glukozę i fruktozę, które stanowią od 60 do 80% masy miodu.Cenną właściwością jest jego działanie antyseptyczne.Jest cennym produktem odżywczym zwłaszcza dla osób wyczerpanych pracą fizyczną czy umysłową. Spożywanie miodu w ilości 1 g/ kg. masy ciała dziennie przez miesiąc, podwyższa fizyczną zdolność do pracy o 14%.
Orzechy są bogate w zdrowe tłuszcze, witaminy i mikroelementy. Już niewielka ilość orzechów, spożywana regularnie, obniża ryzyko chorób serca.Mają także właściwości antyrakowe, gdyż są bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Niestety wszystkie orzechy są wysokokaloryczne i oczywiście, dietetycy namawiają, żeby jeść je codziennie, ale z umiarem. A umiar jaki zalecają, to kilka sztuk dziennie. Także jedzmy, skoro zdrowe i starajmy się zachować przy tym zdrowy rozsądek.
Orzechy laskowe zawierają minerały: sole mineralne, wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor. Szczególnie polecane dla osób, które mają niedobory magnezu, cierpią na chroniczne zmęczenie i ogólne osłabienie, ponieważ zawierają witaminy z grupy B. Zaleca się także spożycie ich w ramach profilaktyki chorób serca czy miażdżycy. Orzechy laskowe korzystnie wpływają na skórę i są nazywane eliksirem młodości.Zapobiegają starzeniu się skóry, dodają wigoru i witalności.