ORZECHY PINI
Orzeszki piniowe oprócz niepowtarzalnego smaku i zapachu, którymi się wyróżniają - są źródłem wielu cennych składników odżywczych, przez co znajdują zastosowanie zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej. Orzeszki pinii są też znane pod nazwą piniole. Piniole to nic innego, jak nasiona niektórych odmian sosny.
WŁAŚCIWOŚCI
Podobnie jak i inne orzechy, orzeszki piniowe są zdominowane przez tłuszcz - stanowi on ponad 68% ich składu. Orzeszki piniowe są bardzo dobrym źródłem innych witamin z grupy B, w tym tiaminy, ryboflawiny i niacyny. Orzeszki pinii są prawdziwą kopalnią witaminy E, zwanej także witaminą młodości. To właśnie witamina E odpowiada za walkę z wolnymi rodnikami, szkodliwymi substancjami niszczącymi nasz organizm.
Orzeszki piniowe są też bardzo bogate w minerały - fosfor, magnez, cynk, miedź i mangan. Orzeszki piniowe zawierają luteinę, która chroni nasz wzrok przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, uniemożliwiając uszkodzenie plamki żółtej, czyli obszaru siatkówki odpowiedzialnej za widzenie centralne.
Wartość odżywcza produktu w 100g
-
Wartość energetyczna 2818 kJ/ 673 kcal
-
Tłuszcz 68,37 g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,9 g
-
Węglowodany 13,08 g - w tym cukry 3,59 g
-
Błonnik 3,7 g
-
Białko 13,69 g
-
Sól <0,01 g
ZASTOSOWANIE
Orzeszki piniowe sławę zyskały dzięki włoskiemu pesto. Orzeszki piniowe mają jednak znacznie szersze zastosowanie. Doskonale pasują do drobiu, świetnie więc urozmaicą potrawkę z kurczaka. Orzeszki można też wykorzystać do zapiekanek i wypieków. Można je spotkać w ciastach, słodyczach, czekoladzie i deserach. Na słodko bardzo dobrze sprawdzą się np. w ciastach bezowych (w formie dekoracji, którą oczywiście można później zjeść), można również dodać je do popularnego keksu.
Kraj pochodzenia; Chiny
Waga; 500 g
Producent; Targroch